YOGA
op het werk
op school
of thuis


Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body

Blog

Lees hier over mijn ervaringen met yoga op de mat

    en in het dagelijks leven en tijdens mijn lessen.


Naast mijn YOGAblog heb ik een blog over mijn leven zonder en met yoga.
https://renskeblogt.wordpress.com/
Lees gerust mee!

overzicht:  volledig / samenvatting

Energie door tijd en ruimte

Geplaatst op 19 april, 2018 om 4:30 Comments reacties (0)


Wist je dat je reiki ook op afstand kunt ontvangen? Het maakt niet uit of dat een paar kilometer is of een paar duizend kilometer. Het maakt het alleen iets abstracter omdat de behandelaar en ontvanger elkaar niet kunnen zien en niet direct kunnen communiceren.Maar energie met je handen doorgeven is sowieso al een beetje abstract. 

Als reiki op afstand geef doe ik dat altijd op het afgesproken tijdstip en niet zonder dat de ontvanger daar akkoord mee is gegaan. Je kunt reiki ook vooruit sturen. Jij wil het vanavond om 20u, maar dan kan ik bijvoorbeeld niet. Dat stuur ik het al eerder en kun jij het om 20u ontvangen. Het fijne daaraan is dat je er op dat tijdstip echt voor kunt gaan zitten om te ervaren wat er gebeurt. Al hoeft dat niet. Je kunt het ook krijgen terwijl je doorgaat met je dagelijkse dingen. Op het moment dat jij rust neemt besef je wat er gebeurd is. Soms heeft de energie ook tijd nodig om haar werk te doen. Laatst stuurde een vriendin mij reiki met als aandachtspunt mijn eczeemklachten. Ik voelde van alles, maar niet concreet dat de eczeem verdween. Pas een paar dagen later besefte ik dat ik sinds dat moment bijna geen last meer van mijn klachten had.

Het mooie van reiki op afstand vind ik dat je vaak minder verwacht en (het lijkt wel) of het daardoor juist beter werkt. Bij een rechtstreekse behandeling en eentje op afstand kun je altijd met een aandachtspunt werken. Fysieke of psychische klachten waar jij op dat moment iets mee wil. De energie gaat daar naartoe waar ze nodig is, maar je kunt het deels sturen. Dat merkte ik zoals gezegd laatst zelf. Maar ik kreeg ook een mooi voorbeeld van iemand die me vroeg reiki voor haar rugklachten te sturen, terwijl ze aan het koken was. Ik stuurde toen reiki nog niet vooruit en we konden samen geen geschikt tijdstip vinden. Zij had niets gemerkt van de behandeling. Tot ze mij de volgende dag zag en besefte dat ze de hele dag nog geen last van haar rug had gehad.

Bij het vooruit sturen van reiki krijg ik trouwens het idee dat het extra lang werkt. Vanaf het moment dat je erom vraagt gebeurt er vaak al iets. Je kiest er dan voor om je open te stellen voor deze helende energie. Maar vanaf het moment dat ik het je gestuurd heb is die energie al naar jou onderweg en is er iets in gang gezet. Het grappige vind ik dat je niet uit kan leggen hoe het werkt, maar het werkt. Soms is één behandeling genoeg om iets op te lossen en soms heb je meer behandelingen en tijd nodig om iets te laten helen. Het enige wat je kunt doen is je ervoor openstellen en het zelf ervaren. Neem contact met me op als je meer wil weten of dit zelf wil ervaren. Voor €15,- krijg je een reiki-op-afstandbehandeling, rechtstreeks of vooruitgestuurd. Of zelfs terug in de tijd gestuurd. Maar daarover vertel ik later meer.

Meer informatie over reiki vind je hier.

Tijd voor yoga

Geplaatst op 19 maart, 2018 om 8:15 Comments reacties (0)Fysiek zwaar werk heeft zijn weerslag op je lichaam


Ik zat vorige week in het winkelcentrum te kijken naar een aantal glaszetters die een grote ruit moesten vervangen. Zwaar werk lijkt me dat. Ik zag eentje een beweging maken of zijn rug pijn deed. 'Zij hebben yoga op het werk nodig', dacht ik meteen. Dus gaf ik ze wat flyers en zei dat hun werkgever mij maar even moest bellen. Dat zagen ze wel zitten. Of hun werkgever er ook zo over dacht betwijfelden ze nog.
Toen zei ik dat ze ook mee kunnen doen met filmpjes op mijn site en Facebook-pagina. Die duren nog geen 10 minuten. Je hoeft de deur niet uit, je moet er alleen maar even tijd voor maken. Maar dat is juist het probleem. De tijd ervoor vrijmaken. Een van hen had problemen met zijn rug die hij door het werk op had gelopen. Massages hielpen wel, al had hij daar vaak niet eens de tijd voor.

Wat levert yoga je op?
Hoe kan het toch dat we vaak geen tijd kunnen vinden om kort yoga of iets anders wat goed voor je is te doen? We vinden het doodnormaal dat we allerlei werkgerelateerde klachten hebben of constant stress ervaren. Daar willen we van af. We weten alleen niet hoe. Ik denk dat het niet lukt omdat we het zo gewend zijn. Vaste gewoonten afleren is een van de moeilijkste dingen die er is. Wat je hierbij kan helpen is juist yoga onder werktijd. Veel mensen denken dat het verloren tijd is. Die mensen hebben waarschijnlijk ook nooit voldoende tijd gehad om het een tijdje uit te proberen. Het levert je namelijk een hoop op.

Zeker voor mensen met een fysiek beroep kan het ziekteverzuim er flink mee teruggedrongen worden. Ze maken en houden hun lichaam flexibel en sterk en vooral rug- en nekklachten kunnen er flink mee verminderd of zelfs voorkomen worden. Als je het maar doet. Dat gaat nu eenmaal het makkelijkst als het deel van je dagelijkse routine is, oftewel, van je werkdag.
Deelnemers van mijn vaste yogagroep bij een bedrijf doen regelmatig 45 minuten yoga. Niet eens iedere week, maar al wel langere tijd. Een vrouw van eind 40 zei dat ze haar hele leven nog niet zo soepel was geweest. Haar rug voelde beter aan dan in de jaren ervoor. Zij heeft zelf ervaren wat yoga voor je lichaam kan doen. Het brengt ook rust in je hoofd. Heel belangrijk in de drukke wereld met vaak hoge werkdruk van nu. Mensen vallen niet voor niets regelmatig om. Daardoor wordt de werkdruk voor de anderen weer hoger en na verloop van tijd is het eind zoek.

Een beetje yoga kan geen kwaad na dit zware werk

Yoga tussen de bedrijven door
Yoga helpt om dit te voorkomen en om mensen sneller te laten herstellen van psychische of lichamelijke klachten. Niet alleen voor de fysieke beroepen. Ook mensen die veel zitten hebben hier veel baat bij. Ik ben benieuwd of ik nog iets van deze glaszetters hoor. Hopelijk doen ze in ieder geval een keer mee met de oefeningen in mijn filmpjes. Alle beetjes helpen. Heel veel beetjes door de dag heen nog meer. Lees hier hoe je heel makkelijk yoga tussen de bedrijven door kunt doen.

Mediteren bij de rivier

Geplaatst op 14 november, 2017 om 4:15 Comments reacties (0)


Precies op 1 september stopte ik met mediteren. Daarvoor mediteerde ik (bijna) iedere dag en was ik tot de conclusie gekomen dat dit heel goed voor me was. Al begon ik tijdens het mediteren vaak te bedenken wat ik daar dan over kon schrijven. Dat werkte frustrerend en zelfs een beetje demotiverend.
Toen we eind augustus op vakantie gingen heb ik dat nog vier dagen volgehouden en daarna ben ik er acuut mee gestopt. Ik miste het ook niet. Het lukte me deze vakantie om alle ervaringen en indrukken van de afgelopen tijd te laten bezinken en te kiezen voor wat ik nodig had. Dat voelde als een voortdurende staat van meditatie. Of misschien wel een gevolg van meditatie.

De Archeron-rivier 
Misschien had het bezoek aan de magische Archeron-rivier (rivier de Styx) er ook iets mee te maken. Nu ik mijn dagboek nalees zie ik dat we daar op donderdag 31 augustus zijn geweest. De dag erna had ik geen behoefte meer aan mediteren. 
Het water uit de bron van deze rivier zou helende krachten hebben en wie ervan drinkt zal eeuwig leven. Dat lijkt me wat hooggegrepen, maar als je gelooft dat het leven niet stopt bij de dood leef je inderdaad eeuwig. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wij hebben allemaal het water gedronken dat als kleine watervallen rechtstreeks uit deze bijzondere bron omlaag stroomde.
Of dit speciale water heeft iets gedaan. Of al het mediteren heeft iets gedaan. Of ik gebruik dat allebei als excuus om niet te mediteren. Er is in ieder geval iets veranderd.
Ook los van de uitwerking van het rivierwater raad ik een bezoek aan deze rivier van harte aan. Het is er prachtig en door de rivier waden is een heel bijzondere ervaring. Maar ik weet ook dat mediteren bijzonder én goed voor me is. 
Mijn conclusies na ruim 8 maanden dagelijks mediteren zijn:

 • Ik word er rustig van
 • Hoe vaker je mediteert, hoe makkelijker je in die rustige staat komt.
 • Het brengt helderheid in mijn hoofd
 • Mijn concentratievermogen is beter
 • Ik ben geduldiger
 • Ik heb minder last van dingen die me anders storen
 • Ik rust uit tijdens een meditatie
 • Er komen goede ideeën naar boven
 • Mijn gedachten worden geordend

Ik mediteer nu soms korte momenten. Soms tien ademhalingen lang, soms in een yogales die ik volg, of vlak voor ik ga slapen tot ik in slaap val. Mijn conclusie bevestigt meteen wetenschappelijke onderzoeken (niet andersom) die aantonen dat mediteren goed voor jou -en zelfs je omgeving- is. Ik ga ermee door. De ene keer wat intensiever dan de andere. Maar ik schrijf er geen verslag meer over. Dat leidt te veel af. Ik ga het alleen nog maar ervaren.

Net als een bezoek aan de Archeron-rivier brengen, raad ik iedereen ook van harte aan om te onderzoeken wat meditatie met jou doet. Begin met je adem volgen, kies een geleide meditatie of kom naar een yogales. Je kunt bij mij ook privélessen volgen of intensief aan een situatie werken met yoga-coaching. Ook tijdens reiki (en yoga) kunnen we aandacht besteden aan meditatie. Kies wat bij jou past! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Goed in yoga

Geplaatst op 30 oktober, 2017 om 6:25 Comments reacties (0)Kun je goed zijn in yoga? Soms gaat een houding je makkelijk af omdat je van nature lenig bent of juist sterk. Misschien kun je dan zeggen dat je goed bent in die houding, maar kun je ook goed zijn in yoga? Ik denk van niet. Yoga is eerder een soort barometer waarmee je meet hoe het vandaag met je gaat. Als je moe bent of ongeconcentreerd merk je meteen dat een balanshouding lastig is. Je leert met yoga beter te voelen en je vergroot je bewustzijn van lichaam en geest. Het gaat er niet om hoe ver je in een houding komt, maar wat je voelt in die houding. Maar het is natuurlijk wel leuk als een houding fijn is om te doen. Al is dat niet hetzelfde als goed zijn in yoga en dat hoeft ook niet.
In mijn lessen wil ik overbrengen dat je moet voelen hoe ver je kunt gaan. Zonder te forceren. Je hoeft niet verder voorover te buigen of langer in een houding te staan dan goed voelt. Het gaat om wát je voelt. Het gaat om jouw proces en niet of je met je handen bij je voeten komt.


Echt voelen
Behalve fysieke beperkingen kunnen er andere redenen zijn dat je een houding moeilijk of vervelend vindt. Stress kan zich vastzetten in je lichaam en op het moment dat een houding die plek aanspreekt komt het los. Dat kan heel pijnlijk zijn. Vooral omdat die pijn een diepere oorzaak heeft. Dat hoeft niets ernstigs te zijn, maar er komt meer los dan fysieke pijn. Lichaam en geest zijn verbonden, maar dat merken we soms niet. Yoga maakt die verbinding weer zichtbaar.
Zo kan een achteroverbuiging vervelend voelen omdat je dan het hartgebied opent en je wetsbaar bent. Misschien kun je fysiek gezien wel heel makkelijk in de kameel, maar houd die kwetsbaarheid je tegen en vind je het een vervelende houding. Dit zijn dingen die je soms niet eens weet van jezelf. Met yoga kun je dit ontdekken. Op het moment dat de pijn of het ongemak verdwijnt bij die houding is de oorzaak waarschijnlijk ook opgelost. Dus het is niet altijd nodig om het te begrijpen. Wat wel belangrijk is om te begrijpen is dat jezelf met een ander vergelijken geen zin heeft. Maak je niet druk om wat zich aandient. Blijf voelen en als het niet goed voelt kom je uit de houding.


Luisteren naar je lichaam
Ik vind het belangrijk om je eerst bewust te worden van je adem en die te volgen om vervolgens een houding rustig op te bouwen. Door deze rustig op te bouwen kun je goed blijven voelen of je een stapje verder kunt gaan. Of juist beter een stapje terug kunt doen. De kunst is om te voelen wat je lichaam aangeeft en daar naar te handelen. Je grenzen (leren) voelen én respecteren. Als dat je lukt ben je pas echt goed in yoga!

Iedere dag mediteren - juni

Geplaatst op 20 juli, 2017 om 10:30 Comments reacties (0)

Door een technische storing kon ik een tijdje geen blogs plaatsen. Maar ik heb ze opgespaard en plaats nu een blog van de hele maand juni. Vanaf nu is mijn meditatieverslag per maand in plaats van per week.

week 22
Er zit een stijgende lijn in mijn meditatiebeoefening. Het is net als je conditie die beter wordt door regelmatig te sporten. De positieve uitwerking van het mediteren blijft langer voelbaar en tijdens het mediteren voel ik sneller rust en lijkt het of ik dieper ga. Meestal dan, want het blijft een proces waarbij veel factoren een rol spelen. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer en dat is prima!

maandag 29 mei
9:45u, 16 minuten
In de Vipassana-retraite begonnen we met het volgen van de ademhaling en daarna volgde een bodyscan van kruin tot voeten en weer terug. Dat deed ik vandaag ook. Voelen wat er in mijn lichaam gebeurt houdt me heel erg in het hier in nu, maar kan ook voor afleiding zorgen. Op het moment dat ik alleen voel wat er is en daar niets mee doe volgt er een heerlijke rust.
dinsdag 30 mei
22:05u, 16 minuten
Een vriendin vroeg me of ik in mijn meditatie een intentie meeneem. Mijn antwoord was nee, maar ik wilde het meteen proberen. Mijn intentie voor vandaag werd alignment in balans zijn met de energie van het universum. Ik kreeg ineens het beeld dat ik mijn diepste wensen duidelijk het universum in moet sturen en als ik ga twijfelen aan de mogelijkheid ervan ik yoga moet doen. Goed plan. Ik ben benieuwd hoeveel yoga dat me op gaat leveren. :) Die alignment bevalt mij wel.
woensdag 31 mei
14:40u, 16 minuten
Het risico van een vraag stellen in je meditatie is dat je alleen maar met je vraag bezig bent. Het is de bedoeling dat je even tijd neemt voor je vraag en vervolgens je onderbewuste het werk laat doen. Ik had nu ook een vraag en begon zelf alle voors en tegens in mijn hoofd na te gaan. Dat gaf wel rust na een tijdje, maar de volgende keer probeer ik weer er niet zelf mee bezig te zijn.
donderdag 1 juni
17:01u, 16 minuten
Ik zit gewoon te zitten en me lekker te voelen. Soms zijn er veel gedachten, soms bijna geen. Heel sereen allemaal. Meer niet.
vrijdag 2 juni
14:14u, 16 minuten
Eigenlijk precies hetzelfde als gisteren. Lekker gemediteerd!
zaterdag 3 juni
21:00u, 12 minuten
Vanuit een lui gevoel en niet zelf willen mediteren kies ik weer voor de 'Letting Go of Baggage'-meditatie van vorige week vrijdag. Ik kan het verhaal nu beter volgen, maar mis het einde omdat ik weer afgedwaald ben. Ik mis zelfs het feit dat ik het einde had gemist omdat er geen duidelijk eind was.
zondag 4 juni
22:00u, 12 minuten
Vastbesloten de 'Letting Go of Baggage'-meditatie helemaal te volgen kies ik er vandaag weer voor. Ik blijf er tot het eind bij en heb zeker weten negatieve emoties en weerstand losgelaten. Weer had ik niet door dat hij afgelopen was. Ik wacht een tijdje of er nog iets gezegd wordt, maar dat gebeurt niet. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik hier nou van vind. Het was wel fijn om even mee te gaan in de visualisatie-oefening en nergens anders mee bezig te zijn.

week 23
Iedere dag kies ik een intentie om mee te mediteren. Ik wil mediteren zonder doel, maar vind het mooi om me bewust ergens op te richten en dan zien wat het brengt. Het leidt me minder af en geeft het gevoel dat de meditatie nog meer betekenis krijgt. Maar dat kan ook komen omdat ik nu regelmatig mediteer. Hoe dan ook, het dagelijks mediteren bevalt me goed!

maandag 5 juni
21:00u, 16 minuten
Net als afgelopen dinsdag kies ik een intentie voor ik begin. 'Voelen'. In mijn lessen zeg ik vaak “Voel wat er te voelen is.” en dat is precies wat ik nu wil doen. Ik voel vooral dat mijn lichaam moe is en kan het rechtop zitten niet volhouden. De laatste 3 minuten mediteer ik liggend. Zonder in slaap te vallen. Bijzonder, want dat gebeurt vaak als je ligt.
dinsdag 6 juni
14:45u, 16 minuten
Intentie: voelen wat er te voelen is. Dat was best veel. Vermoeide spieren die niet graag rechtop willen zitten, geïrriteerd zenuwstelsel vanwege raar geluid. Tja, je bent hoogsensitief of je bent het niet. Ik ging even om me heen kijken waar dat geluid vandaan kwam. Toen ik het gevonden had kon ik er beter tegen. Ik ging weer voelen wat er te voelen was, nu zonder erop in te gaan. Niet de fijnste meditatie, maar uiteindelijk toch wel een beetje fijn.
woensdag 7juni
15:30u,16 minuten
Intentie: helderheid. Ik heb het gevoel dat ik heel veel moet doen en weet niet waar ik moet beginnen. Daarom wil ik helderheid in mijn hoofd. Als die er niet is en stress de overhand neemt kan ik niet meer logisch nadenken. Ik schreef pas nog hoe de kapalabhati-ademhaling voor helderheid in je hoofd zorgt, maar kwam nu niet op dat idee. Gelukkig hielp de meditatie me nu om alles wat voor onrust zorgt even buiten te sluiten. Dat geeft rust en helpt me weer helder na te kunnen denken.
donderdag 8 juni
16:30u, 16 minuten
Intentie: de buitenwereld buiten laten. Ik zit op het dakterras van Rozet en mediteer met de wind op mijn gezicht. Er lopen mensen, voorbij, iemand neemt foto's, in de verte rijdt verkeer voorbij, mensen praten of zijn stil en ik voel vooral de wind en de aangename buitentemperatuur op mijn huid. Buiten mediteren geeft veel meer indrukken dan binnen mediteren. De kunst is om ze alleen maar waar te nemen zonder erop in te gaan. Dat lukt vandaag heel goed.
vrijdag 9 juni
14:20u, 16 minuten
Intentie: bij mezelf blijven. De indrukken van het dagelijks leven spoken soms behoorlijk door mijn hoofd. Dan verspil ik mijn energie aan bijzaken. Daarom richt ik mijn aandacht nu op de hoofdzaak: mezelf. Alleen bewustzijn van mijn binnenkant, niet ingaan op gedachten die voorbij komen en dat zijn er nogal wat. De hele tijd stuur ik mezelf terug van die gedachten naar mezelf. Adem in, adem uit. De bijzaken verdwijnen geleidelijk naar de achtergrond en blijven door ook. Mooi zo.
zaterdag 10 juni
23:23u, 16 minuten
Intentie: afronden en loslaten. Ik zag net een prachtige ronde maan opkomen laag aan de hemel. Ik kon mijn ogen er niet vanaf houden. Maar ik wilde ook wel graag slapen en besloot in mijn meditatie hiervoor de maan mee te nemen. De maan deed me denken aan iets wat afgerond is. Loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Ik voelde negatieve energie uit me wegvloeien en dat er ruimte ontstond voor nieuwe lichtere energie.
zondag 11 juni
14:04u, 16 minuten
Intentie: toelaten. Na de maanmeditatie van gisteren is het tijd voor het toelaten van nieuwe positieve energie. Alles wat ik voor me uitgeschoven heb of waar ik nog niet klaar voor was mag nu komen. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Eerst voel ik me koortsig en rillerig, maar ik laat het toe. Het zal wel bij dit proces horen. Na verloop van tijd verdwijnt het. Dan stel ik me open en voel mezelf volstromen met pure en heldere energie. Dank je wel, Maan en je mooie energie.


week 24
Deze week is 'vertrouwen' mijn thema. Ik vind het soms moeilijk om vertrouwen te hebben als je veel ellende om je heen ziet, dichtbij en in de hele wereld. Vertrouwen in het goede van de mens, vertrouwen in mezelf, vertrouwen dat er meer mooie dingen dan nare zijn.
Mijn meditatie begin ik met vijf diepe, langzame ademhalingen. Daarna laat het woord vertrouwen door mijn hoofd gaan en voel ik wat het met me doet. Ik ben benieuwd.
maandag 12 juni
13:56u, 16 minuten
Ik voel duidelijk worden wat vertrouwen voor mij is. Het voelt veilig en stabiel. Ik voel ook waarin ik makkelijk vertrouwen kan hebben en waarin minder. Na een tijdje voel ik mezelf alleen nog als Renske die alleen maar uit vertrouwen bestaat. De andere zaken staan buiten mij. Het voelt goed en rustig.
dinsdag 13 juni
23:15u, 5 minuten
Het woord vertrouwen doet veel met me. Ook nu geeft het me een stabiel en veilig gevoel. Zelfs in een korte meditatie.
woensdag 14 juni
14:45u, 16 minuten
Mediteren op het woord vertrouwen geeft me heel snel rust. Net of ik er meer vertrouwen in krijg dat alles goed is of anders wel goed komt. Ik dwaal wel veel af, maar het lijkt wel of het geen gedachten maar beelden zijn die ook zeggen: heb vertrouwen. Of als je vertrouwen hebt is dit wat je te wachten staat. Alleen maar mooie dingen.
donderdag 15 juni
16:00u, 16 minuten
Vandaag voel ik blokkades opduiken. We hebben ze allemaal op verschillende gebieden en we kunnen ze allemaal oplossen of in stand houden. Ik negeer ze niet en laat ze er zijn. Er komt weer een koortsig gevoel naar boven. Dat betekent dat er iets in gang wordt gezet. Als het minder wordt weet ik dat ze aan het oplossen zijn of misschien wel helemaal opgelost zijn. Wat precies weet ik niet en dat hoeft ook niet.
vrijdag 16 juni
7:15u, 16 minuten
Vandaag wordt een dag met veel leuke afspraken en ik weet dat als ik niet aan het begin van de dag mediteer het er niet meer van komt. De kleine slaapt nog. Wie weet lang genoeg voor mij om te mediteren. Zo niet, dan heb ik er vertrouwen in dat het hoe dan ook goed is.
zaterdag 17 juni
14:00u, ? minuten
Ik ben opeens ziek. Vanmorgen gaf ik nog yogales en nu heb ik barstende hoofdpijn en een stijve nek, ook voel ik me kotsmisselijk. Mediteren lukt niet. Ik ben alleen maar met die klachten bezig en probeer een geleide meditatie. Natuurlijk val ik in slaap en word ik na meer dan een uur weer wakker. Het vertrouwen dat er niks aan de hand is blijkt nu ver te zoeken, maar dat geeft niet. Ik geef me over aan het ziek zijn.
zondag 18 juni vaderdag
0 minuten
Ik ben nog zieker dan gisteren en heb het grootste deel van de dag in bed doorgebracht. Het was een echte vaderdag voor mijn man, want hij bracht de hele dag samen met onze dochter door. Ondertussen sliep ik, vol vertrouwen dat zij in goede handen is en dat dit weer snel voorbij zou zijn.

week 25
maandag 19 juni
0 minuten
Vandaag voel ik me weer beter na een hele dag misselijk en met hoofdpijn in bed. Het lijkt wel of ik herstellende ben van een zware griep en mediteren lijkt me nu iets heel moeilijks. Het zou juist wel goed kunnen zijn, maar ik sla een dagje over.
dinsdag 20 juni
20:45u, 15 minuten
Ik doe de geleide meditatie waarbij ik zaterdag in slaap viel. Het is eigenlijk maar twee keer 2 minuten, maar tussendoor legt ze uit wat er gebeurt dat werkt ook meditatief. Deze meditatie is een soort hypnose of healing en ik moet er even aan wennen. Niet verkeerd.
woensdag 21 juni Internationale Yogadag!
10:00u, 16 minuten
Daar ben ik weer, klaar om te mediteren. Hoppa, meteen 16 minuten. Eerst veel gedachten die langzaam rustig worden en steeds stiller worden. Dit voelt goed. Ik ben blij dat ik niet meer afgeleid word door vervelende klachten.
donderdag 22 juni
12:00u, 16 minuten
Het is heet vandaag en mijn hersenen vinden dat niet fijn. Ze lijken wel gesmolten. In mijn meditatie komen ze weer tot rust. Het heeft een verkoelend effect. Eigenlijk zou ik vandaag ieder uur even moeten mediteren.
vrijdag 23 juni
8:30u, 16 minuten
Weer een meditatie voor de dag echt begint. Dat heeft een positieve invloed op mijn dag. Helaas is het niet altijd haalbaar voor mij. Maar vandaag voel begin ik de dag in ieder geval met rust in mijn hoofd.
zaterdag 24 juni
14:00u, 17 minuten
Een minuutje erbij vandaag, maar het voelde niet alsof het langer duurde. Eerst kwamen er allerlei gedachten om aandacht vragen en een paar daarvan zette ik in mijn hoofd op een lijstje om meteen na de meditatie uit te voeren. Ik benoemde in gedachten alleen het aantal dingen waar ik straks aan moest denken en kon ze toen loslaten. Het werkte, want na afloop wist ik ze nog en voerde ik ze meteen uit.
zondag 25 juni
22:50u, 10 minuten
In het weekend heb ik vaak last van meditatiemoeheid. Dan heb ik het gevoel dat ik vrij ben van mijn doordeweekse taken en wil ik niet ook nog moeten mediteren. Beetje tegenstrijdig als ik bedenk dat het mediteren me zoveel biedt. Om het mezelf wat makkelijker te maken kies ik dan weleens een geleide meditatie. Nu eentje om goed te kunnen slapen. Het is fijn als iemand je erdoorheen praat, maar ik raak er ook door afgeleid. Eigenlijk is zelf mediteren helemaal niet zo moeilijk, maar dat doe ik morgen wel weer.

 

Week 26
maandag 26 juni
10:30u, 17 minuten
Tijdens meditatie is het vaak of er oude spanning loskomt. Ik voel het de laatste tijd steeds in mijn gezicht. Mijn kaak begint als vanzelf te bewegen en de rest van mijn gezicht volgt. Het voelt als een opluchting, net als wanneer ik mijn vingers kraak (ik weet het, niet iedereen kan daar tegen).
dinsdag 27 juni
12:45u, 17 minuten
Ik ga zitten en kijk wel wat er gebeurt. Mijn gedachten nemen me mee in allerlei verhalen tot ik ze tot een halt roep. Opeens stoppen ze. Het is net of zij ook even moeten wennen aan het niet actief zijn. Dan is mijn adem vooral aanwezig. Verder niet zoveel. Heerlijk rustig.
woensdag 28 juni
23:19u, 5 minuten
Aan het eind van de dag mediteren werkt voor mij minder goed. Ik wil dan gewoon slapen en heb de neiging steeds op de klok te kijken of ik al klaar ben. Toch waren de 5 minuten zo voorbij. Misschien kan ik beter overdag lang mediteren en dan 's avond nog een paar minuten. Ik slaap wel fijn in als ik dat doe.
donderdag 29 juni
14:00u, 17 minuten
Ik was meteen helemaal rustig en geconcentreerd. Dat voelt altijd zo fijn. Daarna kwamen er gedachten voorbij, maar ik bleef wel in de rust. Die gedachten laat ik zoveel mogelijk voorbij drijven, maar ze helpen me soms ook om ergens aan te denken of geven me nieuwe ideeën. De kunst is om er niet in weg te dromen en eruit te halen wat ik nodig heb.
vrijdag 30 juni
8:20u, 17 minuten
Ja, gelukt! Uitgeslapen én mediteren meteen toen ik wakker was. Ik was eerst nog half in slaap, maar werd steeds helderder. Mijn dag begon zo met rust in mijn hoofd terwijl ik me fit en energiek voelde. Aanrader!
zaterdag 1 juli
12:21u, 17 minuten
Precies op het moment dat mijn meditatie begon belde een vriendin mij op. Toen ik haar daarna terug belde zei ze dat dit vaak ook bij haar gebeurt. Net alsof de meditatie je in een staat brengt waardoor je op een ander niveau contact maakt met de wereld om je heen. Bijzondere ervaring.
zondag 2 juli
7:30u, 17 minuten
Mijn dag begint zoveel beter als ik mediterend wakker word. Wat een geluk dat mijn kleintje hieraan meewerkt. Ik hoorde haar al, maar ze hield zich rustig tot ik klaar was. Zou de meditatie zover doorwerken dat ze het voelt..?

Kapalabhati

Geplaatst op 31 mei, 2017 om 9:25 Comments reacties (0)

ingeademd, middenrif naar buiten


Heb jij moeite om geconcentreerd te blijven tijdens je meditatie? Dan kan de kapalabathi-ademhaling uitkomst bieden. Kapala betekent schedel en bhati schijnend of helder. Het wordt vertaalt als heldere schedel of glansschedel. Deze krachtige ademhalingsoefening heeft een reinigende werking op lichaam en geest en maakt je helder in je hoofd waardoor je concentratievermogen verbetert. Maar deze oefening doet nog veel meer.

Lichamelijke voordelen

 • reinigt de neusholten, bijholten en longen
 • vergroot de longcapaciteit en versterkt de tussenribspieren
 • verbetert zuurstofopname
 • wekt energie op en maakt actief
 • reinigt het bloed door de vergrote opname van zuurstof
 • de buikbeweging reinigt en stimuleert de werking van de lever, milt, maag, hart en alvleesklier
 • versterkt de buikspieren
 • activeert de darmen

Mentale voordelen

 • maakt je hoofd leeg en helder
 • vergroot je concentratievermogen
 • extra zuurstofopname stimuleert de hersenen
 • verbetert je prana (levensenergie)
 • laat energie van het derde chakra beter stromen


Doe je mee?

Ga dan zitten in een houding waarin jij goed rechtop kan zitten. Dat mag ook op een stoel zijn.

 • Voel hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt.
 • Trek als je uitademt de spieren onder je middenrif actief naar binnen tot je helemaal uitgeademd bent. Leg eventueel je hand tussen je navel en onderkant van de ribbenboog en duw dit deel zachtjes naar binnen en omhoog.
 • Laat op een inademing deze spieren weer terugveren. Je longen zuigen dan vanzelf nieuwe zuurstof naar binnen.
 • Laat de inademingen steeds sneller op elkaar volgen. Er ontstaat een pompende bewegingen die de adem naar buiten stoot.
 • De inademingen worden hierdoor steeds korter.
 • Oude lucht wordt naar buiten gestoten en opgeruimd. Er komt meer ruimte voor nieuwe zuurstof.
 • Begin met series van 10 stotende ademhalingen, adem tussendoor twee keer door. Uiteindelijk kun je de series steeds langer maken, tot wel 100 per keer.
 • Blijf na de oefening even met gesloten ogen zitten om de uitwerking te voelen. Je kunt ook meteen doorgaan met je meditatie.

uitgeademd, middenrif naar binnen en omhoog


Let op

 • De helderheid in je hoofd kan als lichtheid voelen, maar mag geen duizeligheid zijn. Houd dit altijd goed in de gaten.
 • Als je zwanger bent kun je deze oefening beter vermijden.
 • Stop de oefening als deze niet goed voelt.
 • De kapalabathi kan verlichting brengen bij astmatische aandoeningen, maar doe deze nooit tijdens een aanval of als je het benauwd hebt.
 • Doe de oefening niet voor je gaat slapen
 • Het is een verwarmende oefening. Doe daarom voorzichtig bij warm weer.
 • Let bij de uitvoering op dat je de spieren boven de navel naar binnen en naar boven trekt. De spieren rond en onder de navel doen niets. Die veren alleen mee, maar span je niet aan.

Het kost tijd om deze oefening goed uit te voeren. Oefen hem regelmatig, maar forceer het niet. Probeer eens hoe het is om na deze oefening te mediteren. Ik ben benieuwd of je verschil merkt. Laat het me weten of vraag me om advies als het niet lukt. Succes!

Iedere dag mediteren -week 21-

Geplaatst op 29 mei, 2017 om 4:40 Comments reacties (0)

Week 21
Het observeren van je lichaam, gedachten en emoties kan van alles oproepen. Vaak kom je iets tegen waar je niet op zat te wachten. Als het je lukt hier toch naar te kijken zonder oordeel of zonder het te willen veranderen geeft dat rust. De intensiteit wordt vaak minder en soms verdwijnt het vanzelf. Ik heb gemerkt dat dit spontaan kan gebeuren. Een zware hoofdpijn was ineens weg, maar langdurige klachten konden na maanden mediteren ook zo goed als weg zijn. Het enige wat je doet is niets doen. Mediteren dus.


maandag 22 mei
12:00u, 16 minuten
Ik maak me ergens zorgen om en besloot dit in mijn meditatie te onderzoeken. Niet inhoudelijk op de situatie ingaan maar voelen wat het in mijn lichaam doet, net als bij yoga-coaching. Het voelde vervelend, grijs en somber. Ik wilde dat het weg was en dat de oorzaak opgelost werd. Toen ik dat voor mezelf toegaf veranderde het grijs langzaam in een heldere lichte kleur. Het voelde zachter en de zorgen werden ook minder. De oorzaak verdween niet, maar de uitwerking ervan op mij is minder. Dat is belangrijk want stress heeft een negatieve uitwerking op het lichaam en die is voor mij nu stopgezet. Dit kan er voor zorgen dat het onderliggende probleem begint op te lossen.
dinsdag 23 mei
13:10u, 16 minuten
De temperatuur is perfect om buiten te mediteren. Helaas werd ik daar afgeleid door allerlei buitengeluiden: wind, vogels een blaadje dat over de tegels schoof. Wat een naar geluid geeft dat laatste, bijna als nagels die over een schoolbord krassen. Ik richtte mijn aandacht op wat het geluid met mijn lichaam deed en dat was nogal wat. Irritatie vanaf mijn kruin omlaag tot ergens rond mijn middenrif. Mijn zenuwstelsel stond op scherp. Ik ben opgestaan en heb het blaadje weggegooid. Niet helemaal volgens de 'regels' van meditatie, maar wat een opluchting. De irritatie had mijn spieren verkrampt en die ontspanden nu. Opeens had ik veel minder last van alle geluiden die me eerst stoorden.
woensdag 24 mei
12:45u, 16 minuten
De 16 minuten mediteren voelen nu een stuk korter dan een tijd terug. Ik voel tijdens het mediteren hoe fijn het is om met mijn aandacht naar binnen te gaan. Als ik iets tegenkom waar ik minder blij meer ben, kan ik daar beter tegen. Ik voel steeds minder drang om het te veranderen of weg te drukken. Daardoor krijgen de positieve dingen die er ook zijn en kans om zichtbaar te worden. Vaak wil ik zelfs nog langer blijven zitten.
donderdag 25 mei
20:30u, 16 minuten
Het is veel te heet om te mediteren, maar ik doe het toch. 16 minuten stilzitten koelen mijn lichaam en mijn hoofd af. Al komt daarna een hoofdpijn opzetten die pas zaterdag weg is. Waarschijnlijk te veel zout verloren door de hitte. Na een portie chips werd het namelijk beter.
vrijdag 26 mei

23:00u, 12 minuten

Laat ik weer eens een geleide meditatie doen. 'Letting Go of Baggage' op Insight Timer spreekt me wel aan. De hitte en mijn hoofdpijn zorgen ervoor dat ik er niet veel van meekrijg en ik val in slaap. Dat 'letting go' gedeelte is in ieder geval gelukt.

zaterdag 27 mei
15:30u, 16 minuten

Voor ik begin stel ik mezelf een vraag. Vervolgens laat ik hem meteen los. Ik begin met mijn meditatie en krijg razendsnel een antwoord. Dit doe ik wel vaker en het lijkt steeds makkelijker te gaan. Het antwoord helpt me verder te komen met een probleem of keuze die ik moet maken.

zondag 28 mei
21:00u, 16 minuten

Ik stel weer een vraag voor ik begin. Op een bepaald moment merk ik dat ik op een antwoord zit te wachten in plaats van te mediteren. Zodra ik de vraag loslaat komen er een paar antwoorden. Het kan met net het juiste zetje geven om iets te doen waarvan ik al wist dat ik het moest doen, of andersom.

Twee ontmoetingen, vijf elementen

Geplaatst op 23 mei, 2017 om 9:05 Comments reacties (0)

   De yogastudio

Afgelopen zaterdag organiseerde ik samen met Elysia Bodywork de workshop 'Yoga & Ontbijt' Het thema was '2 Ontmoetingen, 5 Elementen'. De eerste ontmoeting is die met jezelf op de yogamat. In de les vroeg ik deze enthousiaste yogi's om bij iedere houding en oefening bewust te voelen wat er gebeurde. Belangrijk daarbij is voelen of het goed voor je is of dat je aan het forceren bent. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam goed leert kennen. De volgende stap is ook naar de signalen van je lichaam te luisteren. Als de hele groep nog in een houding staat en jouw lichaam zegt 'stop', doe dat dan ook. Niet altijd makkelijk en dat is het volgende aspect van de eerste ontmoeting. Gewoontes worden zichtbaar en als dat gewoontes zijn die jou in de weg zitten kan dat best confronterend zijn.  Het uitzicht tijdens de yogales over ArnhemGezond door voeding

De tweede ontmoeting was die met elkaar, aan het ontbijt. De meesten kenden elkaar niet en het was geweldig om te horen wat iedereen deed en wat hun ervaringen met yoga zijn. Het ontbijt zelf was bereid volgens de Chinese 5-elementenleer. Hierbij gaat het om de elementen water, aarde, vuur, hout en metaal. Ieder element is verbonden met bepaalde organen en daar hoort weer bepaalde voeding bij. Voedingsconsulent Elise Brand had dit ontbijt bedacht en klaar gemaakt. Het was biologisch en veganistisch en alle elementen waren vertegenwoordigd in ieder gerecht. Er was havermout met bosbessen, een smoothie met sinaasappel en aardbei, paprika-groentesoep, bietenhummus, appeltjes uit de oven, salade en brood. Elise lichtte alles toe en je kon haar vragen stellen over voeding. In haar voedingsconsulten kan ze hier dieper op in gaan jou persoonlijk advies te geven om jouw gezondheid optimaal te ondersteunen. In combinatie met haar massages versterk je de kracht van een goed dieet.


                                                          

                                                            5-elementensalade

In balans

Yoga is hier ook een mooie aanvulling op. Er zijn oefeningen die de spijsvertering ondersteunen waardoor je voedingsstoffen beter opneemt en afvalstoffen afvoert. Je brengt met yoga lichaam en geest in balans en wordt er sterker en soepeler door. Hierdoor voel je je vanbinnen en van buiten beter en word je gezonder. Ik zat na het ontbijt nog uren vol en voelde hoe voedzaam alles was. De combinatie van yoga en daarna rustig een gezonde maaltijd nuttigen is geweldig. Nu nog een massage of reiki-behandeling erbij en je bent helemaal in balans. Misschien een idee voor de volgende keer, want dit gaan we zeker vaker organiseren!Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Iedere dag mediteren -week 20-

Geplaatst op 22 mei, 2017 om 5:10 Comments reacties (0)

week 20
De Dalai Lama zou gezegd hebben dat hij iedere dag een uur mediteert, tenzij hij het druk heeft. Dan mediteert hij twee uur. Klinkt dat tegenstrijdig? Juist als je het druk hebt is de rust van meditatie hard nodig. Die rust zorgt er ook voor dat je daarna weer effectiever door kunt werken. Je wint er dus tijd mee.

maandag 15 mei
11:11u, 18 minuten
De eerste twee minuten gebruik ik om de kapalabathi-ademhaling te doen. Dit maakt je geest rustig en reinigt de longen. Ik voel meer ademruimte en begin de meditatie met rust in mijn hoofd. Waarom doe ik deze oefening niet vaker?
dinsdag 16 mei
14:30u, 16 minuten

De ademhalingsoefening van gisteren gaat vandaag lastig omdat ik verkouden ben. Ademen gaat sowieso lastig en daarom ben ik me hier extra bewust van. Ik voel vooral alles waar mijn lichaam nu last van heeft, maar ik observeer het en doe er niets tegen. Dat geeft rust.

woensdag 17 mei
14:00u, 16 minuten
Ik voel alles wat er scheef zit in mijn lichaam. Niet omdat ik daar zelf met mijn aandacht heen ga, maar omdat het mijn aandacht vraagt. Ik neem het waar en laat het zo zijn, maar mijn lichaam beweegt alsof het alles op de juiste plek wil zetten. Dat lijkt ook te lukken, want ik voel me steeds rechter en daardoor stroomt de energie beter vanaf mijn bekken tot mijn kruin.
donderdag 18 mei
15:30u, 16 minuten
Eerst de kapalabathi-adem gedaan en toen voelde ik mijn energie en adem duidelijk stromen. Mijn lichaam zocht weer naar de juiste houding en het voelde of daardoor alle kronkels in mijn rug verdwenen en de energie nog beter ging stromen. Het maakte me krachtig en stabiel en ik voelde me licht, zacht en rustig.
vrijdag 19 mei
23:15u, 5 minuten
Het is laat, ik wil slapen. Toch even mediteren. In deze vijf minuten voel ik langzaam de indrukken van de dag tot rust komen. Ik merk duidelijk verschil met mijn gebruikelijke 16 minuten. Dan wordt de rust intenser en voelt de meditatie dieper. Goed om te weten, maar vandaag ben ik blij met mijn vijf minuten.
zaterdag 20 mei
22:00u, 5 minuten
Vanmorgen gaf ik een yogales en heb daarin zelf heel bewust op mijn ademhaling gelet en de houdingen met aandacht uitgevoerd. Mede door de energie in deze groep voelde ik me rustig en tevreden. Het werkt tot laat op de avond door. In de vijf minuten die ik mediteer voel ik dit ook.
zondag 21 mei
19:30u, 16 minuten
Om te beginnen haal ik een paar keer diep adem. Spanning vermindert daardoor, de adem stroomt makkelijker en ik kan me beter concentreren. Tot het moment dat ik opeens niet meer geconcentreerd ben. Dan haal ik weer een paar keer diep adem en begin ik opnieuw.

Zonnegroet-stress

Geplaatst op 18 mei, 2017 om 3:45 Comments reacties (0)

Toen ik 19 jaar geleden voor het eerst de zonnegroet deed lukte me dat voor geen meter. Ondanks dat ik toen 20 uur per week danste en dus wel gewend was om fysiek bezig te zijn kreeg ik het niet voor elkaar. Ik kon de volgorde niet onthouden en raakte buiten adem. Er leek geen eind aan deze serie te komen. Het heeft jaren geduurd voor het wel lukte. Tot die tijd had ik een soort zonnegroetstress. Jaren later volgde ik een les bij een docent die iedere les met de zonnegroet begon. Hier ben ik van deze stress afgeraakt. Wat mij het meeste hielp was dat je op ieder moment mocht stoppen en uitrusten. Dat deed ik dan ook regelmatig. Door rustig te oefenen en niet alles in een keer te willen ging het steeds beter. Zelfs van de hoge plank naar de lage plank gaan zonder in te storten lukte me.
Uiteindelijk werd het makkelijk en stroomde mijn adem rustig en liet ik de bewegingen daarop volgen. Het voelde bijna als een overwinning. Maar ik werd er ook sterk van en soepeler. Mijn conditie verbeterde, ik kreeg meer energie en voelde me tegelijkertijd rustiger. Het is dus de moeite waard om deze serie te leren.


De zon begroeten
De zonnegroet doe je oorspronkelijk vanuit de yogatraditie om bij opkomst de zon te begroeten en je dankbaarheid te tonen voor weer een nieuwe dag. Maar je kunt de zonnegroet ook op een ander moment van de dag doen. Om je lichaam wakker te maken is het fijn een paar intensieve rondes te doen die je rustig opbouwt. 's avonds is het fijn om een rustiger tempo aan te houden door je adem zo lang mogelijk te maken.
In de eerste ronde doe ik de hond met hoofd omhoog als een mini-cobra; het bovenlichaam een heel klein stukje optillen. Ik ga via de kathouding naar de hond en de lage plank doe ik op mijn knieën. Dit doe ik om mijn goed te kunnen voelen wat er gebeurt en of alles op de goede plek zit. Zoals schouders naar beneden, want die willen we vaak optrekken. Iedere ronde maak ik de achteroverbuiging van de hond omhoog iets groter en houd ik mijn rug rechter bij de overgang van hond omhoog naar hond omlaag.
Je moet de zonnegroet kennen om dit verhaal te kunnen volgen, maar ik zal binnenkort een filmpje maken om het toe te lichten. Bij foto's vind je een aantal houdingen uit de zonnegroet. Of kom naar mijn Yoga & Ontbijt aanstaande zaterdag om 10u bij StartUp Arnhem. Dan kun je het zelf ondervinden. Ja, het gaat door!! Maar er is nog plek.)


Tips om de zonnegroet moeiteloos te doen

 • Neem de tijd om even in iedere houding te blijven. Als je de houding goed kent kun je er makkelijker een serie van maken.
 • Adem vaker door als het niet lukt om een beweging in een ademhaling te doen.
 • Rust uit wanneer dat nodig is. Vanuit de hond met hoofd omlaag kun je makkelijk naar de kindhouding gaan om uit te rusten.
 • Wacht een paar ademhalingen lang na een ronde voor je verder gaat.
 • Doe de overgang van hoge naar lage plank pas met knieën van de vloer als het je lukt je rug recht te houden en je schouders omlaag.
 • Stop als het te zwaar is. Morgen komt de zon ook weer op en kun je hem opnieuw begroeten.


Bewaren

Bewaren

Iedere dag mediteren -week 19-

Geplaatst op 15 mei, 2017 om 6:15 Comments reacties (0)

Week 19
Soms gaat mediteren moeiteloos, soms helemaal niet. Maar doorzetten en het toch doen heeft merkbaar effect. Ik voel me ook als ik niet mediteer rustiger en stabiel. Zelfs als het tijdens het mediteren een onrustige bende in mijn hoofd was, heeft het toch een positieve uitwerking. Vooral geen verwachtingen hebben lijkt het beste te werken. Gewoon doorgaan en de routine erin houden dus.

maandag 8 mei
22:45u, 5 minuten
Op de dag waarop ik het meest met Yoga 4 Everybody bezig ben kom ik vaak niet toe aan mediteren. Nog net op de valreep van de dag 5 minuten gedaan. Gelukkig heb ik werk dat stress verlicht in plaats van stress verhoogt. Dus je zou kunnen redeneren dat ik op een yogadag minder meditatie nodig heb. Of is dat een excuus?
dinsdag 9 mei
15:18u, 16 minuten
Even een middagdutje gedaan. Daarna meteen gemediteerd. Zo werd ik langzaam wakker en voelde ik me niet duf zoals ik meestal heb na een middagdutje. Moet ik vaker doen! Dat middagdutje. :D
woensdag 10 mei

meerdere keren 5 minuten
In mijn blog 'Yoga achter je bureau' schrijf ik hoe je yoga over de dag kunt verspreiden bij tijdgebrek. Dat heb ik vandaag ook met mijn meditatie gedaan. Een paar keer een korte meditatie = 1 lange meditatie. Dat telt ook.
donderdag 11 mei
23:00u, 20 minuten
Ik doe mee met een geleide meditatie-healing live op Facebook van Kathryn Mussell. Het is meer dan meditatie en zij kan ook voelen wat er bij de deelnemers gebeurt op spiritueel niveau. Een mooie ervaring die negatieve energie helpt opruimen en dat voelt goed.
vrijdag 12 mei
22:00u, 20 minuten
Ik herhaal de meditatie-healing van gisteren, want ik voel dat er nog meer energie gereinigd mag worden. Na de goede ervaring van gisteren had ik vandaag best veel hoofdpijn. Waarschijnlijk een bijwerking van de healing en een teken dat er veel opgeruimd wordt.
zaterdag 13 mei
19:50u, 14 minuten
Ik vind het moeilijk mijn aandacht bij mezelf te houden als er veel achtergrondgeluid is. Vooral als dat mijn huilende peuter is die niet wil slapen. Ik besluit haar zo veel mogelijk te negeren omdat ik weet dat er niks aan de hand is. Dat scheelt, maar het mediteert toch fijner als de omstandigheden fijn zijn.
Zondag 14 mei
22:30u,16 minuten
Er is spanning in mijn lichaam en ik neem het alleen maar waar. Dat heb ik geleerd van Vipassana-meditatie. Voelen wat er is en er niets mee doen. Datzelfde heb ik ook geleerd bij energy clearing. Door geen weerstand te bieden aan wat er is kan het oplossen. Dat was nu niet mijn doel, maar de spanning werd minder.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Yoga achter je bureau

Geplaatst op 11 mei, 2017 om 9:20 Comments reacties (0)Wanneer je lang achter je bureau zit hebben je nek en schouders vaak veel te lijden. We zitten voorover en gebruiken de ene arm meer dan de andere waardoor we het lichaam verkeerd belasten. Yoga maakt het lichaam soepel en sterk en kan klachten door een verkeerde houding verminderen. Dat kun je in een yogales doen, maar ook achter je bureau.
Vaak hebben we geen tijd om iedere dag yoga te doen. Dat is jammer, want yoga heeft veel voordelen. Ik voel me veel beter als ik regelmatig yoga doe. Mijn lichaam voelt er soepel en sterker door. Andere voordelen zijn dat klachten door bijvoorbeeld ongelijke spierbelasting of een verkeerde houding verminderen. Mijn nekklachten zijn door yoga zo goed als helemaal verdwenen.


Hoe maak je tijd voor yoga?
Ik kom niet iedere dag aan een uitgebreide yogasessie toe. Daarom integreer ik het zoveel mogelijk in mijn dagelijks leven. Tussendoor even vooroverbuigen en me achterover uitrekken kost nog geen minuut. Oefeningen voor nek en schouders kun je zelfs makkelijk zittend op een stoel doen. Doe het op je werk samen met je collega's. Dan stimuleer je elkaar om discipline te krijgen én te houden. Probeer deze oefeningen maar:

Rek je regelmatig goed uit. Maak je eerst lang en buig dan een klein beetje naar achter.
Ga goed rechtop zitten en strek beide armen omhoog.
Buig nu opzij naar rechts. Blijf hier even en doe dan hetzelfde naar links.
Later op de dag maak je je rug, nek en schouders los met door rustig wat cirkels te draaien.
En draai om je as naar rechts en naar links.

Dit alles duurt nog geen vijf minuten. Vervolgens werk je weer rustig verder.


Mini-meditatie
Als je in je pauze een minuut ergens met je ogen dicht rechtop kunt zitten om alleen maar naar je adem te luisteren kunnen je gedachten tot rust komen. Zodat je daarna weer geconcentreerd aan het werk kunt. Vervolgens doe je nog een heupopener door je rechterenkel op je linkerknie te leggen en leun je naar voren. Herhaal het daarna aan de andere kant.
Weer met beide voeten op de grond hang je met je rug voorover.
Aan het eind van je werkdag beweeg je nog een keer alle kanten op met je rug: naar achter, naar voor, opzij en om je as. Misschien kun je hier wel die minuut vrijmaken om je adem te volgen, of doe je een mini-meditatie van tien ademhalingen.


Flitsyoga
In totaal heb je nu misschien tien minuten yoga gedaan over de hele dag verspreid. Het kost weinig tijd en je hebt toch de voordelen van yoga ervaren. Hoe vaker je het doet, hoe meer voordelen je ervaart.
Speciaal voor bedrijven geef ik ook yogalessen waarbij ik iedere oefening die we in de les doen vertaal naar een oefening voor aan je bureau om tussendoor te doen. In een groepsles begeleid ik jou en je collega's en de daarna kun je het zelf door de dag heen toepassen.
Ik geef ook lessen flitsyoga waarin ik bij jou en je collega's aan het bureau kom om in 20 minuten een yogales te doen. Daarna krijg je een schema zodat je deze oefeningen zelf iedere dag kunt herhalen. Heb jij ook yoga nodig achter je bureau? Laat je manager dan gauw een afspraak maken voor een proefles.

Bewaren

Iedere dag mediteren -week 18-

Geplaatst op 8 mei, 2017 om 4:50 Comments reacties (0)

Week 18
Vaak voelen we niet hoe het echt met ons gaat. Pas als je bewust naar je gevoel gaat luisteren merk je dat je gespannen bent of ergens last van hebt. Door dit te voelen kan het vaak al minder worden. Wat voorkomt dat je jezelf overbelast. Nu ik iedere dag mediteer gaat dit steeds makkelijker. Het is een perfect moment om even pas op de plaats te maken zonder eerst over je grenzen te gaan. Ik krijg er steeds meer rust van in mijn hoofd en ook meer energie. Het vergroot mijn bewustzijn en helpt me beter bij mezelf te blijven.

maandag 1 mei
22:45u, 6min 30sec
Nog even tien minuten mediteren voor het slapen. Eerder lukte niet. Na 6 minuten werd ik geroepen door mijn dochter: “bah”. Oftewel, 'verschoon mij'. Daarna vond ik het genoeg. Beter kort mediteren dan helemaal niet.
dinsdag 2 mei
20:05u, 16 minuten
Eerst wat yoga-oefeningen gedaan. Dat zorgt steeds weer voor meer rust en concentratie tijdens de meditatie. In een yogales begin je ook vaak met een meditatie of moment van stilte. Je merkt dan meestal een groot verschil tussen het begin en eind van de les. Lom lichaam en geest in evenwicht te brengen moet je met je lichaam en geest bezig zijn. Dus én de houdingen én meditatie.
woensdag 3 mei
14:35u, 16 minuten
Eerst werd ik me bewust van mijn lichaam en voelde spanning in mijn borstgebied. Die bleef me de hele tijd een beetje afleiden. Als ik dan afgeleid raakte ging ik actief weer met mijn aandacht naar mijn ademhaling. Uiteindelijk werd de spanning daardoor minder en voelde ik me rustiger.
donderdag 4 mei

19:30u, 16 minuten

Eerst yoga gedaan, toen pas mediteren. Dat begon met veel onrust in mijn hoofd. Alle indrukken van die dag kwamen voorbij. Wel handig, want dat scheelt 's nachts weer verwerkingstijd. Ik werd de volgende dag in ieder geval behoorlijk uitgerust wakker.
vrijdag 5 mei

13:15u, 16 minuten

Zat ik net zo lekker op te scheppen dat ik steeds zo rustig word van mediteren, vandaag dus niet. Aan het eind voelde ik me nog net zo als daarvoor. Gedachten en gewaarwordingen in mijn lichaam leidden me steeds af. Af en toe keek ik op de timer hoelang ik nog 'moest'. Met mediteren heb je geen doel behalve bewustzijn van wat er is. Ik was me bewust van alle onrust en hoef daar verder niets meer. Dat geeft dan toch weer rust.

zaterdag 6 mei

14:45u, 16 minuten

Het is een vol geplande dag vandaag. Dus in mijn hoofd bedenk ik wat ik nog moet doen na het mediteren. Ik leid mezelf hiermee ongeveer de helft van de tijd af. Maar zoals ik inmiddels gewend ben word ik tegen het einde toch rustig en kan ik wat er straks komt even laten voor wat het is.

zondag 7 mei

13:35u, 16 minuten
Het zijn geen gedachten die mijn hoofd vullen, maar ideeën. Soms komen de beste ideeën tijdens het mediteren naar boven. De meeste herinner ik me daarna nog en schrijf ik gauw op. Als ik dat niet doe raak ik ze kwijt. Vandaag was weer zo'n dag. Meteen opgeschreven, nu nog uitvoeren.

Yoga voor vrede

Geplaatst op 4 mei, 2017 om 3:00 Comments reacties (0)

Het is 72 jaar na de Tweede Wereldoorlog en nog steeds is er geen vrede op aarde. Er zijn oorlogen en aanslagen, maar ook intolerantie en onnodig geweld. Ik denk dat dit komt omdat veel mensen geen vrede met zichzelf hebben. We vinden vaak dat we allerlei tekortkomingen hebben en willen die compenseren. Een manier daarvan is je eigen gebreken op een ander projecteren. Tegen de ander zeggen wat er mis met hem is zodat jij je beter voelt. Maar voel je je dan ook echt beter? Ik denk dat dit eerder bijdraagt aan de onvrede in de wereld en deze vergroot.
In je eentje kun je geen oorlog stoppen, maar je kunt wel je innerlijke vrede vergroten. Als iedereen dit doet krijgen we een positief sneeuwbaleffect waar de wereld een stuk mooier van wordt.

Vandaag is het Dodenherdenking, een goede dag om wat bij te dragen aan de vrede en hier bewust bij stil te staan. Volg een yogales of doe zelf yoga en kies daarbij 'vrede' als je intentie. Alle oefeningen doe je op een vreedzame en geweldloze manier. Dus zonder te forceren of over je grenzen te gaan. Zo lang of kort als jij wil. Misschien doe je slechts een houding, of juist een uitgebreide serie. Als het maar goed voelt voor jou.

Doe daarna een metta-meditatie, de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid die we op onszelf en de wereld om ons heen richten. Je herhaalt voor jezelf steeds de volgende vier aspecten:

1. geluk

2. gezondheid

3. veiligheid

4. vrijheid.

Ik heb de volgende zinnen geleerd te gebruiken in metta-meditatie:

Moge ik gelukkig zijn.

Moge ik gezond zijn.

Moge ik me altijd veilig en beschermd voelen.

Moge ik vrij zijn van verlangen en afkeer.

Je kunt ze ook als stelling gebruiken: Ik ben gelukkig, Ik ben gezond en zo verder.

 • Dit doe je zes keer op de manier die jou het beste bevalt.
 • Daarna zes keer gericht op iemand die je dierbaar is.
 • Vervolgens zes keer voor iemand die wat verder van je af staat.
 • Tot slot zes keer voor iemand waar je problemen mee hebt.

De anderen staan symbool voor meerdere mensen. Alle mensen die je dierbaar zijn, iedereen die je minder goed kent en zelfs mensen waar je een hekel aan hebt van bekenden tot oorlogsvoerders.
Hiermee stuur je positieve vibraties de wereld in. Voel daarna wat het met je doet. Sluit af met de gedachte dat alles goed is en goed gaat met alle mensen. Als het niet tot wereldvrede leidt, dan op zijn minst tot innerlijke vrede.

Iedere dag mediteren -week 17-

Geplaatst op 1 mei, 2017 om 23:10 Comments reacties (0)

Week 17
Ik begin de effecten van (bijna) iedere dag mediteren te merken. Soms ga ik zelfs langer door dan ik vooraf van plan was. Toch blijf ik het moeilijk vinden te gaan zitten om te mediteren. Heel tegenstrijdig, want ik merk iedere keer dat het mediteren goed voor me is. Na afloop voel ik me altijd rustiger dan ervoor. Ook lijk ik er meer energie van te krijgen. Niet altijd op het moment zelf, maar juist over de dag verspreid. Misschien komt het ook omdat ik door het mediteren merk hoe ik me echt voel en daar dan naar handel. Dus rust neem als ik merk dat ik eigenlijk best wel moe was. Zo ga ik minder over mijn grenzen heen en luister ik beter naar wat ik nodig heb.

maandag 24 april
19:15u, 10 en 8 (met reiki) minuten
De meditatie maakte voelbaar wat er sluimerend aanwezig was: spanning en hoofdpijn. Door er niet tegenin te gaan en het alleen maar te voelen en te laten zijn voor wat het is wordt het minder. Dat ik wat je in meditatie doet; voelen en ervaren wat er is zonder doel.
dinsdag 25 april
21:15u, 16 minuten
Ik was onrustig, er waren veel gedachten die pas na een hele tijd rustiger werden. Ondertussen bleef ik gewoon zitten met mijn ogen dicht en merkte ik bewust op wat er vanbinnen gebeurde. Opeens kwam er een serene rust over me heen en toen ging de timer.
woensdag 26 april

13:30u, 16 minuten

Ik was moe van het zwemmen die ochtend en moest mijn best doen niet in slaap te vallen. Steeds als ik ook maar een beetje in slaap leek te vallen ademde ik extra diep in en uit. Dat hielp! Toch was ik tegen het einde heel even weg, maar daarna voelde ik me heerlijk verfrist en uitgerust.

donderdag 27 april

22:00u, 16 minuten
Eerst zit mijn hoofd vol met gedachten en dat wil ik niet. Maar ik doe er niets mee en voel ze langzaam verdwijnen. Dan merk ik de spanning in mijn lichaam pas op. Ik voel mijn ademhaling en laat alles helemaal vanzelf gaan. Ik hoef er niets mee en voel me goed.

vrijdag 28 april

20:00u, 16 minuten
Hoe een meditatie ook gaat, iedere keer voel ik me na afloop uitgerust en ontspannen. Ook lijk ik nu meer energie te hebben. Ik mediteer niet met een doel, maar het heeft wel heel veel goede effecten die ik nu echt begin te merken.
zaterdag 29 april

14:24u, 16 en 10 (reiki-behandeling) minuten

Een vriendin gaat me reiki sturen en ik begin vast te mediteren. Deze meditatie wordt na 5 minuten onderbroken door haar bericht dat ze begint met de behandeling. In de meditatie voelde ik dat er spanning in mijn lichaam was zonder dat ik het had gemerkt. De reiki gaf een tintelend gevoel en liet alle spanning oplossen. Daarna ging ik verder met mijn eigen meditatie en voelde ontspanning waar eerst spanning zat. Het werd me heel duidelijk dat je sommige dingen niet bewust voelt tot je echt de tijd neemt om te voelen wat er is.

zondag 30 april

22:40u, 24 minuten
Vandaag wil ik iets anders. Dus luister ik naar een geleide meditatie van Kathryn Mussell. Zij staat met een been in de andere wereld en krijgt boodschappen door van boven. Haar meditaties bestaan uit die boodschappen en hebben een helende en reinigende werking op lichaam en geest. Wat zo bijzonder is is dat deze meestal ruim 20 minuten duren, maar voelen als slechts een paar minuten. Terwijl ik er met mijn volledige aandacht bij was. Het werkte rustgevend en ik voel dat de boodschap nog doorwerkt. Heel bijzonder.

 

Laat het loslaten los

Geplaatst op 1 mei, 2017 om 9:45 Comments reacties (0)In mijn lessen vermijd ik de woorden 'ontspan' en 'laat los' zoveel mogelijk. Veel mensen komen naar yoga voor ontspanning, al is dat eigenlijk een bijwerking van yoga. Overigens wel een goede reden om aan yoga te doen. Yoga gaat erom dat je leert voelen en daarmee bewustzijn creëert. Bewustzijn van je lichaam en vervolgens bewustzijn van wat er zich in je geest afspeelt. Die bewustwording helpt je om dingen te accepteren zoals ze zijn. Vaak als die bewustwording er is, lossen dingen vanzelf op en verdwijnen ze.
Wanneer je wanhopig iets los wil laten lukt het vaak niet. Alles wat je aandacht geeft groeit en als je die vestigt op iets hebt wat je los wil laten maak je het daarmee groter. Loslaten is dan vrijwel onmogelijk.

Voelen in plaats van loslaten
In plaat van loslaten je doel te maken zou je kunnen voelen wat je het eigenlijk is waar je last van hebt. Als je kunt voelen wat er is zonder dat je het weg probeert te duwen of wil laten verdwijnen, wordt het vaak dragelijker. De stress of pijn is er wel, maar je laat hem voor wat hij is. Je maakt het niet groter door in te gaan op de oorzaak van het probleem, maar je duwt het ook niet krampachtig weg. Je laat het er gewoon zijn en doet er verder niets mee. Het probleem zelf krijgt dan niet jouw aandacht en wordt daardoor ook niet groter.
Wat je eigenlijk doet is observeren wat het met je doet. Waar voel je het in je lichaam en hoe voelt dat? Voel dan aandachtig wat het is dat je tegenkomt. Je verandert het gevoel niet en duwt het ook niet weg, maar vaak door het er te laten zijn verdwijnt het toch. Dat komt omdat het dan weer gaat stromen. Je hebt het losgelaten door het te laten. Heel simpel eigenlijk.

Oefening

 • Zet een timer op 10 minuten
 • Zit in een voor jou fijne zithouding, maar wel rechtop
 • Adem 10x bewust in en uit
 • Laat nu je adem vanzelf gaan en volg deze beweging met je aandacht
 • Voel of er plekken zijn in je lichaam die de aandacht trekken
 • Ga met je volledige aandacht naar een zo'n plek
 • Merk op hoe deze plek voelt zonder er iets aan te veranderen
 • Blijf net zo lang bij deze plek tot deze verdwijnt
 • Ga dan naar de volgende plek

Doe deze oefening net zolang tot alle plekken opgelost zijn of goed voelen. Misschien blijf je wel de hele tijd bij de eerste plek of ben je heel snel klaar. Als je alle plekken gehad hebt of als er helemaal geen plekken zijn volg je alleen je adembeweging. Je mag de oefening ook  langer doen.

Adem wel goed door. Als je gestrest bent heb je de neiging om je adem vast te zetten en dat maakt de spanning of pijn nog groter. Als het lukt om te voelen wat er is en er niets meer mee te doen, laat je het meestal vanzelf los en ontspan je, maar daarvoor moet je wel eerst het loslaten loslaten.

Iedere dag mediteren -week 16-

Geplaatst op 24 april, 2017 om 10:40 Comments reacties (0)

week 16

Het bevalt me goed om eerst de aandacht op mijn lichaam te richten en vanaf mijn voeten naar mijn hoofd alles te voelen. Daarna kan ik me beter op mijn adem richten. Stap 3 van de drie-staps-meditatie, je op de ruimte om je heen richten, vergeet ik steeds een beetje. Het duurt een tijdje voor alles rustig in me wordt. Wanneer de rust overheerst vind ik het heerlijk om daarbij te blijven en te kijken wat er gebeurt. Ik merk dat mediteren het best gaat als ik niet te moe ben, dan val ik namelijk steeds in slaap en is het vooral een powernap. Al met al merk ik dat mediteren me rust geeft en hoe vaker ik mediteer, hoe langer die voortduurt.

Maandag 17 april
14:05, 16 minuten

Voor: Inmiddels weer fit, wat yoga-oefeningen gedaan.
Na: Rustig, maar toch een beetje moe.
Weer tot half 8 geslapen, maar ik heb nog twee uur nodig om echt wakker te worden. Misschien door te weinig beweging en te veel eten gisteren, vast niet van die meditatie. Het is mooi weer, dus we gaan paaseieren zoeken in het park. Die vinden we niet, maar we hebben wel de paashaas ontmoet. De frisse lucht en het wandelen geven me weer energie.
Dinsdag 18 april
22:47u, 5 minuten
Voor: Overdag yoga gedaan, verder bezig met huishouden en ziek kind.

Na: De indrukken van de dag van me af laten glijden en klaar om te slapen.

Wat gaat een dag soms toch snel voorbij, ook al ben je alleen maar thuis. In de avond heb ik met Elise (Elysia Bodywork) onze workshop 'In Je Vrouwenkracht' voor 28 mei opnieuw doorgenomen. Leuke aanpassingen gedaan! (Je kunt je nog aanmelden.) Tijd om te slapen, maar eerst nog even mediteren. Een goed einde van de dag.

Woensdag 19 april

12:57u, 19 minuten

Voor: Vanmorgen yoga-oefeningen, rustige morgen
.
Na: Rust en energie.

Wat is het fijn om de dag rustig te beginnen en mijn lichaam soepel te maken met yoga-oefeningen. Stil zitten voor meditatie gaat dan stukken beter en ik heb minder de neiging om in slaap te vallen. Vandaag werd ik me bewust van mijn lichaam en al mijn gedachten. Maar die werden steeds rustiger en als vanzelf gaat mijn aandacht naar mijn adem. Meditatie gaat steeds meer vanzelf.

Donderdag 20 april
21:50u, 15 minuten
Voor: Moe van werken, huishouden en tuinieren en vooral geen zin om te mediteren.

Na: Uitgerust, maar klaar om naar bed te gaan
.
Zodra ik begon kwamen er overal gedachten vandaan. Ik observeer ze en probeer er niet in mee te gaan. Als is dat soms lastig, vooral als er iets voorbij komt wat ik niet mag vergeten. Ik moest nog twee dingen doen voor ik naar bed ging en dat kwam ook langs. Niet op in gegaan en toch niet vergeten. Misschien hoeven we niet zoveel met onze onrustige gedachten.

Vrijdag 21 april

Niet gemediteerd. Ik had een vrijgezellenfeestje dat tot 3:30u duurde. Voor het begon was ik met Nora bezig en vanaf 12u kwamen de feestgangers binnendruppelen. Ik heb tussendoor een aantal keer bewust mijn voeten op de grond gezet en goed op mijn adem gelet. Het mediteren integreert zo langzaam in mijn dagelijksMisschien komt het door het iedere dag mediteren, maar ik had heel veel energie die dag.

Zaterdag 22 april
20:00u, 16 minuten
Voor: Moe na een dag en een nacht feesten en iets te weinig slaap
.
Na: Rustig en minder moe.

Na mijn korte nacht was ik minder moe dan verwacht. De komende nacht lag ik zelfs een tijdje wakker. Ik had een indrukwekkende film gezien over de slavernij die allerlei onrust in mijn hoofd bracht. Na een tijdje bedacht ik dat ik liggend kon gaan mediteren. Aangezien ik zittend al in slaap kan vallen zou dat nu misschien ook helpen. Dat hielp inderdaad, binnen vijf minuten was ik vertrokken.

Zondag 23 april
21:00 u, 16 minuten
Voor: Geen zin in mediteren, wel in televisie kijken.

Na: Zin in om te bewegen.

Een uur heb ik het mediteren voor me uit geschoven. Ik had geen zin, ondanks de goede effecten die het mediteren op me heeft. Wat ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Niet voor de continuïteit, maar vooral om hoe ik me daarna voelde. Ik heb spontaan een 7-minute work-out gedaan en nog wat yoga-oefeningen.

De stilte

Geplaatst op 24 april, 2017 om 5:45 Comments reacties (0)Bang voor de stilte
Niet iedereen kan tegen stilte. Als er stilte is en geen afleiding heb je alleen jezelf nog. Dat kan soms confronterend zijn. De dingen die je liever wegstopt worden zichtbaar. Dat wegstoppen doen we meestal liever dan onze problemen onder ogen komen. Maar als je dat niet doet worden ze juist groter. Het kan heel eng en frustrerend zijn om de dingen waar je niet zo blij mee bent onder ogen te zien. Zelfs als het kleine problemen zijn.Het lijkt dan makkelijker ze te negeren en onze aandacht naar buiten te richten. We kunnen onszelf afleiden met eten, televisie kijken, maar ook een boek lezen of zelfs met sporten of de natuur opzoeken. Het gaat om de manier waarop je al die dingen doet. Het kan rust geven, maar ook voor onrust zorgen. Het onderliggende probleem verdwijnt er in ieder geval niet door.

Observeren
In yoga keer je met je aandacht naar binnen en observeer je of voel je wat er is. Je hoeft er niet op in te gaan. Ernaar kijken is eigenlijk helemaal niet eng. Het is er toch al en je sleept het constant met je mee. In plaats van de bedenken wat de oorzaak is kun je ook voelen hoe het voelt. Waar in je lichaam voel je het en hoe voelt dat? Wordt het groter als je er met je aandacht heen gaat, of lukt dat zelfs niet. Ook goed. Je bent er in ieder geval niet voor weggelopen.
Door er met je aandacht naartoe te gaan ben je dat wat er aan de hand is niet aan het negeren en zal het niet groeien. Tenzij je erover na gaat denken en je druk gaat maken over de oorzaak. Misschien maakt de situatie je boos op anderen of op jezelf. Of je voelt je weer machteloosheid over iets wat er gebeurde. De kunst is dan om niet in het verhaal te duiken, maar je er bewust te zijn van die boosheid of machteloosheid. Als je dan irritatie voelt over het feit dat er boosheid is kun je waarnemen dat er irritatie is. Nog steeds met afstand van het verhaal. Je bent nu in feite de confrontatie aangegaan met het probleem. Zo krijgt het de kans er te zijn en geef je het de ruimte die het nodig heeft om te verdwijnen.

Niet vechten
De oorzaak zal waarschijnlijk niet verdwijnen, maar jouw reactie daarop wel. De situatie wordt er in ieder geval niet erger van. Je geest laat narigheid toe in een hoeveelheid die jij aankunt. Daarom duurt rouwen vaak zo lang. Steeds komt er een stukje boven dat je kunt verwerken en daarna komt het volgende stukje pas. Door tegen nare emoties te vechten worden ze groter. Het onderliggende probleem niet, maar lijkt wel groter door de uitvergrote emoties. Het is dan de omgedraaide wereld. De reactie op je probleem is dan groter dan het probleem zelf.
Als je de stilte toe kunt laten geef je de emoties de kans tot rust te komen en de oorzaak ervan ook. Meditatie helpt hierbij. Probeer het maar. Je kunt ieder moment beginnen, maar ook stoppen. Niets om bang voor te zijn dus.

Begin met het volgen van je natuurlijke adembeweging en tel de in en uitademingen.
Tot je bij 5 bent. Stop als je wil of ga door tot 10 en dan tot 15 of 20 en zo verder.
Komen er gedachten of emoties voorbij, dan mag je die benoemen en ga je weer verder met je adem tellen, zonder op de gedachten of emoties in te gaan.


Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het gaat en hoe fijner het voelt om de rust toe te laten. We zijn vaak op zoek naar rust en ontspanning, maar als die er dan is jagen we hem weg met allerlei afleiding: beeldschermen, te veel praten, van alles tegelijk doen en vooral niet aandachtig bezig zijn met wat er is. Je ontdekt langzaamaan dat het veel fijner is en je verslaving aan constante prikkels wordt minder. De stilte toelaten is alleen maar goed voor je. Natuurlijk mag je ook de drukte weer opzoeken. Het gaat om de balans en het bewustzijn daarvan.

Iedere dag mediteren - week 15-

Geplaatst op 17 april, 2017 om 18:25 Comments reacties (0)

Week 15
Vorige week meende ik beter te slapen door eerst te mediteren. Deze week houd ik bij wanneer ik mediteer, hoe lang en hoe ik me ervoor en erna voel. Geen doel, dat leidt tot frustratie (zie week 12). Wel nieuwsgierigheid of er een patroon of logica in zit. Ik volg opnieuw de drie-staps-meditatie van vorige week.

Maandag 10 april
13:00u, 16 minuten, eerst yoga-oefeningen.
Voor: Fit, rustig.
Na: Net zo fit en rustig, beter geconcentreerd. Zin om in actie te komen.

Ik had goed geslapen de afgelopen nacht en was de hele morgen bezig met yoga en het voorbereiden hiervan. Aansluitend ging ik mediteren. Daarna wilde ik iets actiefs doen, maar ik moest ook even iets eten. Daar werd ik weer wat slomer van. Misschien gaat het de hele dag wel op en af, maar let ik daar normaal gesproken minder goed op.
Dinsdag 11 april

14:00u, 16 minuten.
Voor: Moe.
Na: Uitgerust. Ik was ook een beetje in slaap gevallen tegen het einde.

De komende nacht werd onrustig. Misschien door de volle maan? Mediterend werden mijn gedachten minder, maar 's nachts leken ze me steeds weer wakker te maken. Kennelijk zat er onrust in de lucht; er werden twee autoruiten ingeslagen bij ons in de straat. Ik raad degenen die het hebben gedaan aan om ook te mediteren. Misschien gaan ze daardoor anders naar hun handelingen kijken.
Woensdag 12 april

22:45u, 16 minuten.
Voor: Vol van indrukken van een leuke dag met Nora bij mijn moeder en zusje.
Na: Alle indrukken zijn weer bezonken en ik voel hoe moe ik ben.

Tijd om naar bed te gaan. Ik sliep goed, maar werd wel een paar keer wakker en bleef maar gedachten tegenkomen. Gezellig, maar kom liever een andere keer terug. Toch werd ik uitgerust wakker.
Donderdag 13 april

16:45u, 16 minuten
Voor: Yogales gegeven, (yoga)blogs geschreven en zelf yoga gedaan.
Na: Rustig gevoel, beetje eind-van-de-dag-moe, maar voldaan.

Mijn gedachten vlogen weer alle kanten op, maar door me daar niet druk over te maken werden ze vanzelf minder. Net als een storm die gaat liggen. Opeens was er totale rust. Toen spiekte ik even en zag dat ik ruim 7 minuten bezig was. Het leek of al het achtergrondgeluid verdwenen was. Misschien was dat echt zo, maar misschien was ik zelf meer naar binnen gekeerd.
Vrijdag 14 april

14:00u, 16 minuten
Voor: Onrustig omdat ik niet wist of ik genoeg tijd zou hebben.
Na: Rustiger en opgelucht dat ik me niet door eventueel tijdgebrek op heb laten houden.

Het is fijn om iedere dag een moment te hebben waarop je geen prikkels van buitenaf toelaat. Ik voel mijn lichaam dan bewust zoals het op dat moment is. Daarmee controleer ik ook meteen of ik mijn grenzen wel respecteer. Zonder nieuwe prikkels krijgen eerdere indrukken de tijd om te bezinken, wat rust geeft. De ene keer sneller dan de andere, maar uiteindelijk helpt het me om niet overprikkeld te raken.
Zaterdag 15 april

14:25, 3 minuten
Voor: Bezoek gehad, wat gegeten en ik voelde me fit.
Na: Net iets rustiger dan ervoor. Iets bewuster met beide benen op de grond.

Binnen drie minuten werd ik gestoord en moest ik stoppen. Ik wilde 's avonds verder gaan, maar dat is er simpelweg niet meer van gekomen. Die drie minuten waren toch weer even een moment zonder prikkels van beeldschermen en andere dingen van buitenaf. Altijd mooi meegenomen.
Zondag 16 april

22:30u, 25 minuten geleide meditatie
Voor: dag met bezoek, veel eten, weinig beweging
Na: voelen hoe moe ik eigenlijk ben

Het is Pasen en de kleine laat me uitslapen. Ik begin de dag rustig, met in mijn achterhoofd het plan yoga te doen. Eerst nog een kopje koffie, dan thee en ach, mijn moeder en zusje zijn er al.
De yoga schuif ik op tot de vanavond, maar die is ook zo weer voorbij. Nog net voor mijn bedtijd doe ik een geleide chakra healing meditatie. Ergens halverwege dreef mijn aandacht weg en opeens klapte mijn hoofd naar achter. Dit zittend slapen gaat me steeds beter af. De meditatie is wel binnen gekomen, maar niet bewust. Nu voel ik hoe moe is was.

Namastť

Geplaatst op 17 april, 2017 om 14:30 Comments reacties (0)


De yogales is afgelopen, je zit net weer rechtop na de eindontspanning, je docent zegt nog wat dingen en sluit dan af met 'namasté'. Jij herhaalt dit braaf, want dat hoort kennelijk bij yoga. Maar weet je ook wat je zegt?

Namasté is een Sanskrietwoord dat op verschillende manieren vertaald kan worden. Het is een groet. Nam betekent buigen en namasté ik buig voor jou. Bij het uitspreken van deze groet breng je meestal beide handpalmen met de vingers naar boven gericht tegen elkaar ter hoogte van je hart, er wordt ook vaak een kleine buiging met het hoofd bij gemaakt. Deze beweging zonder het uitspreken van namasté heeft dezelfde betekenis.

De vertaling die mij is geleerd is 'Ik groet het goddelijke in jou.' Dat vind ik erg mooi, maar wat bedoel je ermee? Het woord goddelijk heeft voor iedereen een andere betekenis. Ik bedoel er datgene mee waar jij in gelooft. Dat kan een religie zijn of energie, de zon, het lot, het universum, jezelf of van alles wat. Ik groet het goddelijke in jou kan ik alleen zeggen als ik ook daadwerkelijk vind dat de ander uit goddelijke energie bestaat. Ik geloof dit oprecht en daarom kan ik het zeggen.

Als de ander goddelijke energie is, ben ik dat ook. Dus ik groet iets wat gelijk is aan mezelf. Daarmee zeg je dat je gelijk bent aan elkaar. We zijn ook allemaal gelijkwaardig, er is nooit een reden dat jij belangrijker bent dan een ander. Dat vind ik zo mooi aan dit woord. Mijn vertaling van namasté is dan ook: we zijn allemaal gelijk. Dit woord zegt eigenlijk meer dan woorden kunnen zeggen. Daarom gebruik ik het altijd om de les mee af te sluiten.

Namasté.

Bewaren


Rss_feed