Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body

YOGA

op het werk

en meer

Blog

Blog

Geweldloosheid op de fiets

Posted on May 12, 2016 at 10:40 AM


Geweldloosheid, ahimsa in het Sanskriet, is het eerste voorschrift of yama van het achtvoudige pad van Patanjali. Een manier van geweldloosheid op de yogamat is jezelf niet in een houding te dwingen of te lang aanhouden. Buiten de yogales kun je geweldloosheid op nog veel meer manieren toepassen. Sommigen kiezen ervoor om vegetarisch te eten omdat je het doden van dieren als gewelddadig kunt zien. Terwijl anderen de grens al trekken bij het doodslaan van muggen omdat ze dat gewelddadig vinden. Of je eet juist wel vlees omdat je vindt dat je anders voedingsstoffen tekort komt, wat je ook een vorm van jezelf geweld aan doen kunt noemen. Iedereen heeft hier dus andere ideeën over. Maar ik denk dat de meesten het wel met mij eens zijn dat elkaar de hersenen inslaan overduidelijk niet geweldloos is. Geldt dat ook voor een ander uitschelden?

 

Wat je ideeën hierover ook zijn, je zult altijd wel een keer een situatie in het leven tegenkomen waarin het moeilijk is bij je principes te blijven. Ik heb zelf gemerkt dat vloeken en schelden mij agressief maakt, waardoor ik mijn gevoel van geweldloosheid verlies. Daarom probeer ik dit te vermijden. Dat lukt doorgaans heel goed. Vooral als alles meezit. Maar wat als het een keer niet meezit of als er iemand anders mij uitscheldt? Dan kan ik anders uit de hoek komen dan ik graag zou willen, ontdekte ik laatst. Ik zat op de fiets en wilde ik linksaf slaan. Om te kijken of er iemand achter met zat remde ik een beetje af. Er reed een scooter achter me die stopte. 'Dat is aardig, hij geeft me voorrang,' dacht ik nog. Ik sloeg ik af waarna hij zijn weg weer vervolgde. Maar eerst riep hij me nog iets na: 'Sufferd.' Eigenlijk een heel aandoenlijk scheldwoord, maar hij schold me zonder aanleiding uit. Wat er precies gebeurde weet ik niet, maar ik werd opeens ontzettend kwaad. Eerst voorrang verlenen dan mij een beetje uitschelden? Waar is dat goed voor?

 

Ik had een paar keer diep adem kunnen halen en daarna rustig doorfietsen. Mijn boosheid dacht daar anders over en nam de overhand. Uit frustratie schold ik nog kinderachtiger terug. 'Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft, met je scooter tegen de muur.' Een variatie op met je kop door de helft, met je kop door de muur, zoals ik het rijmpje ken dat ook niet bepaald geweldloos is. Waarschijnlijk heeft de mysterieuze scooterrijder dat me niet eens gehoord. Ondertussen zei het ahimsa-stemmetje in mij dat mijn gescheld net zo min nodig was als dat van hem en dat het laatste deel toch wel te ver ging. Waarop mijn reactie was: “Dat van die muur neem ik terug.” Alsof dat het minder erg maakt. Ik moest meteen keihard lachen om mijn primitieve reactie en de poging om het ongedaan te maken. Heel menselijk, maar misschien is het tijd om extra te letten op geweldloze yogabeoefening. De meneer op de scooter mag met me meedoen als hij wil.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

2 Comments

Reply ★ Owner
9:43 AM on May 30, 2016 
Hallo Birgit,
Fijn om te horen. Dank je wel voor je reactie.
Hartelijke groet,
Renske
Reply Birgit
4:18 AM on May 16, 2016 
Haha, wat een mooi voorval als voorbeeld voor ahimsa. Zo herkenbaar... Groet Birgit www.zonneklaarvitaal.nl