Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body

YOGA

op het werk

en meer

Blog

Blog

De waarheid

Posted on June 20, 2016 at 11:25 AM


Wat is de waarheid? De enige echte en ware waarheid waar niet over te twisten valt. Waarschijnlijk komen we daar in ons sterfelijke leven niet achter. De yogafilosofie noemt dat wat nooit verandert de enige waarheid. De rest is niet echt en door ons bedacht. Daarom hebben wij allemaal een andere waarheid. Satya of waarachtigheid, punt 1.2 van het achtvoudige pad van Patanjali, vraagt ons zoveel mogelijk de waarheid te spreken. Dan moet je natuurlijk wel weten wat die waarheid is. Wat waar is voor mij, is misschien niet waar voor jou. De een gelooft in die god, de ander juist in een andere. Ze geloven het allebei met heel hun hart en ziel. Wat is er dan waar? Of geloven ze allebei in hetzelfde dat zich in een andere vorm naar de mensheid toe manifesteert? In yoga keer je met je aandacht naar binnen en leer je naar je innerlijke stem te luisteren. Dat helpt je jouw waarheid te leren kennen. Dit is iets wat je zelf moet onderzoeken en een ander niet opdringen.

 

Ik geef reiki-behandelingen. Dat is het doorgeven van energie door middel van handoplegging. Die energie kun je niet zien, maar wel voelen. Niet iedereen kan of wil het voelen en er is ook weleens tegen me gezegd dat reiki niet bestaat. Als je het niet voelt wil dat niet zeggen dat het niet bestaat. Alles bestaat uit energie, uit constant bewegende en veranderende moleculen en atomen. Die kun je met het blote oog niet zien, maar ze zijn er wel. De instrumenten die ze wel kunnen zien, kunnen ook energieën als reiki waarnemen. Voor mij bestaat reiki ook zonder die instrumenten wel. En maak je geen zorgen als jij er niet in gelooft. Ik ga je niet proberen te overtuigen van mijn waarheid en hoop dat jij dat ook bij mij niet doet. Als we onze verschillende waarheden naast elkaar laten bestaan zonder de ander te willen overtuigen zullen er een hoop problemen uit de wereld verdwijnen, denk ik. We hebben geen last van elkaar, maar kraken elkaar niet af en respecteren elkaar.

 

In 'Eten, Bidden, Beminnen' van Elizabeth Gilbert schreef ze over een inspirerende man op Bali die mensen over hun geloof liet vertellen, waarop hij altijd “u heeft gelijk,” antwoordde. Zijn gedachte hierachter was dat iedereen zo in zijn waarde gelaten werd en niemand elkaar kwaad deed. Ik vind dit een geweldig idee. Deze denkwijze neem ik op in mijn waarheid. Of het ook echt de waarheid is laat ik graag over het grote onveranderlijke, want dat is de echte waarheid. Of misschien alleen mijn waarheid.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Categories: Patanjali

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments