Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body

YOGA

op het werk

en meer

Blog

Blog

Yoga is niets voor mij.

Posted on July 7, 2016 at 10:50 AM

De meest gehoorde redenen om niet aan yoga te doen:

“Yoga is niks voor mij.”

“Daar ben ik veel te stijf voor.”

“Ik ben niet zo zweverig.”

“Daar ben ik te nuchter voor.”

“Het is veel te saai.”

“Het is zo rustig.”

Deze uitspraken heb ik heel vaak gehoord, maar ik snap ze nog steeds niet. Of misschien snappen degenen die dit zeggen het niet. Daarom licht ik graag toe wat ik bedoel.


“Yoga is niks voor mij.”

Dat zou kunnen. Al denk ik dat yoga goed is voor iedereen als je de juiste vorm vindt en het op een manier uitvoert zodat jij er wat aan hebt. Als je op zoek bent naar ontspanning begin dan niet met poweryoga. Of als je een fotomodellenlichaam wil ga dan niet op een kussentje zitten mediteren.

Hoe kun je trouwens zeggen dat yoga niks voor je is als je het nog nooit geprobeerd hebt? Ik denk dat je het een paar keer moet proberen om dat te weten, maar wijs het niet bij voorbaat af. Heb je weleens iets geprobeerd wat je niets leek, waar je achteraf blij verrast door was? Dat kan met yoga ook zo zijn. Maar je moet het wel een kans geven. Kun je dan geen les vinden die op een voor jou geschikte tijd is, dan is er altijd nog YouTube of Yoga 4 Everybody die je op een voor jou geschikt tijdstip kunt inhuren.


“Daar ben ik veel te stijf voor.”

Dat is de omgekeerde wereld, want van yoga word je juist minder stijf. Dus hoe stijver, hoe beter! Als je een houding niet meteen kan omdat je niet zo lenig bent wil dat nog niet zeggen dat yoga geen zin heeft. Het gaat erom dat je doet wat jij op dit moment wel kan en je been hoeft uiteindelijk nooit in je nek te komen. Al wordt dat in bijna geen enkele yogales gedaan.

Waarschijnlijk raak je gefrustreerd op het moment dat iedereen in de les zich moeiteloos dubbel lijkt te vouwen en jouw handen voor je gevoel nog meters van je voeten vandaan zijn. Je bent dan wel aan het rekken en dat je het zo duidelijk voelt gebeurt er zeker iets. Al mag het natuurlijk geen pijn doen. Houd het een tijdje vol, dan merk je vanzelf verschil. Je wordt minder stijf. Daar heb je buiten de yogales weer profijt van en je bent niet meer “te stijf” voor yoga.


“Ik ben niet zo zweverig” of “Daar ben ik te nuchter voor.”

Waar de een het puur op het fysieke aspect gooit door te zeggen dat hij te stijf is, gebruikt de ander de spirituele kant van yoga als excuus om het nooit te proberen. Om de een of andere reden vinden sommige mensen yoga zweverig. Grote kans dat zij ooit met een zoekende yogi in contact zijn gekomen die zelf nog niet wist wat yoga is. De wereld waar diegene in rondzweeft heeft niks met yoga te maken. Met yoga sta je namelijk met beide benen stevig op de grond, letterlijk én figuurlijk.

Er zit inderdaad een hele filosofie achter yoga die je helpt jezelf te leren kennen en te ontwikkelen, maar houd je daar vooral niet mee bezig als je daar geen zin in hebt. De meeste mensen beginnen met yoga om te ontspannen. Als dat genoeg is voor jou gebeurt er verder niets. Samen met de anderen sta je alleen maar lekker nuchter yoga te doen.


“Yoga is zo saai.” of “Het is veel te rustig.”

Wat is er dan saai? Dat je even niet afgeleid wordt door alle prikkels waar wij de hele dag mee overvoerd worden? Dat weet je vast snel te waarderen. Of heb je er moeite mee dat je misschien een beetje ontspant? Dat risico loop je namelijk wel. Wat is er mis met rust? Daar hebben we toch vaak juist behoefte aan? Ben je dan misschien bang dat je in balans raakt, beter om leert gaan met stress of dat het misschien toch stiekem wel leuk is? Ook die kans is aanwezig.

Saai zal het niet snel worden. Vaak ben je te druk met een houding en alles wat erbij hoort, dat je niet eens tijd hebt om je te gaan vervelen. Tijdens de eindontspanning kan het voorkomen dat je in slaap valt. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar als je in slaap viel was dat vast niet omdat het zo saai was. In slaap vallen op de yogamat is ook niet schadelijk. Te weinig slapen wel. Verder lijkt me niets mis met rust toelaten in je leven. Je hoort heel vaak dat mensen onrustig en gestresst zijn. Dat mag best een beetje minder.


Kortom, ik vrees dat er geen enkele reden is om niet aan yoga te doen. Dus bewijs dat yoga niets voor je is en ga het proberen. Probeer verschillende stijlen uit en zoek naar de vorm van yoga die het best bij jou past.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments