YOGA
op het werk
op school
of thuis


Yoga 4 Everybody in Arnhem

Yoga for everybody and every body

Blog

Iedere dag mediteren - juni

Geplaatst op 20 juli, 2017 om 10:30

Door een technische storing kon ik een tijdje geen blogs plaatsen. Maar ik heb ze opgespaard en plaats nu een blog van de hele maand juni. Vanaf nu is mijn meditatieverslag per maand in plaats van per week.

week 22
Er zit een stijgende lijn in mijn meditatiebeoefening. Het is net als je conditie die beter wordt door regelmatig te sporten. De positieve uitwerking van het mediteren blijft langer voelbaar en tijdens het mediteren voel ik sneller rust en lijkt het of ik dieper ga. Meestal dan, want het blijft een proces waarbij veel factoren een rol spelen. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer en dat is prima!

maandag 29 mei
9:45u, 16 minuten
In de Vipassana-retraite begonnen we met het volgen van de ademhaling en daarna volgde een bodyscan van kruin tot voeten en weer terug. Dat deed ik vandaag ook. Voelen wat er in mijn lichaam gebeurt houdt me heel erg in het hier in nu, maar kan ook voor afleiding zorgen. Op het moment dat ik alleen voel wat er is en daar niets mee doe volgt er een heerlijke rust.
dinsdag 30 mei
22:05u, 16 minuten
Een vriendin vroeg me of ik in mijn meditatie een intentie meeneem. Mijn antwoord was nee, maar ik wilde het meteen proberen. Mijn intentie voor vandaag werd alignment in balans zijn met de energie van het universum. Ik kreeg ineens het beeld dat ik mijn diepste wensen duidelijk het universum in moet sturen en als ik ga twijfelen aan de mogelijkheid ervan ik yoga moet doen. Goed plan. Ik ben benieuwd hoeveel yoga dat me op gaat leveren. :) Die alignment bevalt mij wel.
woensdag 31 mei
14:40u, 16 minuten
Het risico van een vraag stellen in je meditatie is dat je alleen maar met je vraag bezig bent. Het is de bedoeling dat je even tijd neemt voor je vraag en vervolgens je onderbewuste het werk laat doen. Ik had nu ook een vraag en begon zelf alle voors en tegens in mijn hoofd na te gaan. Dat gaf wel rust na een tijdje, maar de volgende keer probeer ik weer er niet zelf mee bezig te zijn.
donderdag 1 juni
17:01u, 16 minuten
Ik zit gewoon te zitten en me lekker te voelen. Soms zijn er veel gedachten, soms bijna geen. Heel sereen allemaal. Meer niet.
vrijdag 2 juni
14:14u, 16 minuten
Eigenlijk precies hetzelfde als gisteren. Lekker gemediteerd!
zaterdag 3 juni
21:00u, 12 minuten
Vanuit een lui gevoel en niet zelf willen mediteren kies ik weer voor de 'Letting Go of Baggage'-meditatie van vorige week vrijdag. Ik kan het verhaal nu beter volgen, maar mis het einde omdat ik weer afgedwaald ben. Ik mis zelfs het feit dat ik het einde had gemist omdat er geen duidelijk eind was.
zondag 4 juni
22:00u, 12 minuten
Vastbesloten de 'Letting Go of Baggage'-meditatie helemaal te volgen kies ik er vandaag weer voor. Ik blijf er tot het eind bij en heb zeker weten negatieve emoties en weerstand losgelaten. Weer had ik niet door dat hij afgelopen was. Ik wacht een tijdje of er nog iets gezegd wordt, maar dat gebeurt niet. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik hier nou van vind. Het was wel fijn om even mee te gaan in de visualisatie-oefening en nergens anders mee bezig te zijn.

week 23
Iedere dag kies ik een intentie om mee te mediteren. Ik wil mediteren zonder doel, maar vind het mooi om me bewust ergens op te richten en dan zien wat het brengt. Het leidt me minder af en geeft het gevoel dat de meditatie nog meer betekenis krijgt. Maar dat kan ook komen omdat ik nu regelmatig mediteer. Hoe dan ook, het dagelijks mediteren bevalt me goed!

maandag 5 juni
21:00u, 16 minuten
Net als afgelopen dinsdag kies ik een intentie voor ik begin. 'Voelen'. In mijn lessen zeg ik vaak “Voel wat er te voelen is.” en dat is precies wat ik nu wil doen. Ik voel vooral dat mijn lichaam moe is en kan het rechtop zitten niet volhouden. De laatste 3 minuten mediteer ik liggend. Zonder in slaap te vallen. Bijzonder, want dat gebeurt vaak als je ligt.
dinsdag 6 juni
14:45u, 16 minuten
Intentie: voelen wat er te voelen is. Dat was best veel. Vermoeide spieren die niet graag rechtop willen zitten, geïrriteerd zenuwstelsel vanwege raar geluid. Tja, je bent hoogsensitief of je bent het niet. Ik ging even om me heen kijken waar dat geluid vandaan kwam. Toen ik het gevonden had kon ik er beter tegen. Ik ging weer voelen wat er te voelen was, nu zonder erop in te gaan. Niet de fijnste meditatie, maar uiteindelijk toch wel een beetje fijn.
woensdag 7juni
15:30u,16 minuten
Intentie: helderheid. Ik heb het gevoel dat ik heel veel moet doen en weet niet waar ik moet beginnen. Daarom wil ik helderheid in mijn hoofd. Als die er niet is en stress de overhand neemt kan ik niet meer logisch nadenken. Ik schreef pas nog hoe de kapalabhati-ademhaling voor helderheid in je hoofd zorgt, maar kwam nu niet op dat idee. Gelukkig hielp de meditatie me nu om alles wat voor onrust zorgt even buiten te sluiten. Dat geeft rust en helpt me weer helder na te kunnen denken.
donderdag 8 juni
16:30u, 16 minuten
Intentie: de buitenwereld buiten laten. Ik zit op het dakterras van Rozet en mediteer met de wind op mijn gezicht. Er lopen mensen, voorbij, iemand neemt foto's, in de verte rijdt verkeer voorbij, mensen praten of zijn stil en ik voel vooral de wind en de aangename buitentemperatuur op mijn huid. Buiten mediteren geeft veel meer indrukken dan binnen mediteren. De kunst is om ze alleen maar waar te nemen zonder erop in te gaan. Dat lukt vandaag heel goed.
vrijdag 9 juni
14:20u, 16 minuten
Intentie: bij mezelf blijven. De indrukken van het dagelijks leven spoken soms behoorlijk door mijn hoofd. Dan verspil ik mijn energie aan bijzaken. Daarom richt ik mijn aandacht nu op de hoofdzaak: mezelf. Alleen bewustzijn van mijn binnenkant, niet ingaan op gedachten die voorbij komen en dat zijn er nogal wat. De hele tijd stuur ik mezelf terug van die gedachten naar mezelf. Adem in, adem uit. De bijzaken verdwijnen geleidelijk naar de achtergrond en blijven door ook. Mooi zo.
zaterdag 10 juni
23:23u, 16 minuten
Intentie: afronden en loslaten. Ik zag net een prachtige ronde maan opkomen laag aan de hemel. Ik kon mijn ogen er niet vanaf houden. Maar ik wilde ook wel graag slapen en besloot in mijn meditatie hiervoor de maan mee te nemen. De maan deed me denken aan iets wat afgerond is. Loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Ik voelde negatieve energie uit me wegvloeien en dat er ruimte ontstond voor nieuwe lichtere energie.
zondag 11 juni
14:04u, 16 minuten
Intentie: toelaten. Na de maanmeditatie van gisteren is het tijd voor het toelaten van nieuwe positieve energie. Alles wat ik voor me uitgeschoven heb of waar ik nog niet klaar voor was mag nu komen. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Eerst voel ik me koortsig en rillerig, maar ik laat het toe. Het zal wel bij dit proces horen. Na verloop van tijd verdwijnt het. Dan stel ik me open en voel mezelf volstromen met pure en heldere energie. Dank je wel, Maan en je mooie energie.


week 24
Deze week is 'vertrouwen' mijn thema. Ik vind het soms moeilijk om vertrouwen te hebben als je veel ellende om je heen ziet, dichtbij en in de hele wereld. Vertrouwen in het goede van de mens, vertrouwen in mezelf, vertrouwen dat er meer mooie dingen dan nare zijn.
Mijn meditatie begin ik met vijf diepe, langzame ademhalingen. Daarna laat het woord vertrouwen door mijn hoofd gaan en voel ik wat het met me doet. Ik ben benieuwd.
maandag 12 juni
13:56u, 16 minuten
Ik voel duidelijk worden wat vertrouwen voor mij is. Het voelt veilig en stabiel. Ik voel ook waarin ik makkelijk vertrouwen kan hebben en waarin minder. Na een tijdje voel ik mezelf alleen nog als Renske die alleen maar uit vertrouwen bestaat. De andere zaken staan buiten mij. Het voelt goed en rustig.
dinsdag 13 juni
23:15u, 5 minuten
Het woord vertrouwen doet veel met me. Ook nu geeft het me een stabiel en veilig gevoel. Zelfs in een korte meditatie.
woensdag 14 juni
14:45u, 16 minuten
Mediteren op het woord vertrouwen geeft me heel snel rust. Net of ik er meer vertrouwen in krijg dat alles goed is of anders wel goed komt. Ik dwaal wel veel af, maar het lijkt wel of het geen gedachten maar beelden zijn die ook zeggen: heb vertrouwen. Of als je vertrouwen hebt is dit wat je te wachten staat. Alleen maar mooie dingen.
donderdag 15 juni
16:00u, 16 minuten
Vandaag voel ik blokkades opduiken. We hebben ze allemaal op verschillende gebieden en we kunnen ze allemaal oplossen of in stand houden. Ik negeer ze niet en laat ze er zijn. Er komt weer een koortsig gevoel naar boven. Dat betekent dat er iets in gang wordt gezet. Als het minder wordt weet ik dat ze aan het oplossen zijn of misschien wel helemaal opgelost zijn. Wat precies weet ik niet en dat hoeft ook niet.
vrijdag 16 juni
7:15u, 16 minuten
Vandaag wordt een dag met veel leuke afspraken en ik weet dat als ik niet aan het begin van de dag mediteer het er niet meer van komt. De kleine slaapt nog. Wie weet lang genoeg voor mij om te mediteren. Zo niet, dan heb ik er vertrouwen in dat het hoe dan ook goed is.
zaterdag 17 juni
14:00u, ? minuten
Ik ben opeens ziek. Vanmorgen gaf ik nog yogales en nu heb ik barstende hoofdpijn en een stijve nek, ook voel ik me kotsmisselijk. Mediteren lukt niet. Ik ben alleen maar met die klachten bezig en probeer een geleide meditatie. Natuurlijk val ik in slaap en word ik na meer dan een uur weer wakker. Het vertrouwen dat er niks aan de hand is blijkt nu ver te zoeken, maar dat geeft niet. Ik geef me over aan het ziek zijn.
zondag 18 juni vaderdag
0 minuten
Ik ben nog zieker dan gisteren en heb het grootste deel van de dag in bed doorgebracht. Het was een echte vaderdag voor mijn man, want hij bracht de hele dag samen met onze dochter door. Ondertussen sliep ik, vol vertrouwen dat zij in goede handen is en dat dit weer snel voorbij zou zijn.

week 25
maandag 19 juni
0 minuten
Vandaag voel ik me weer beter na een hele dag misselijk en met hoofdpijn in bed. Het lijkt wel of ik herstellende ben van een zware griep en mediteren lijkt me nu iets heel moeilijks. Het zou juist wel goed kunnen zijn, maar ik sla een dagje over.
dinsdag 20 juni
20:45u, 15 minuten
Ik doe de geleide meditatie waarbij ik zaterdag in slaap viel. Het is eigenlijk maar twee keer 2 minuten, maar tussendoor legt ze uit wat er gebeurt dat werkt ook meditatief. Deze meditatie is een soort hypnose of healing en ik moet er even aan wennen. Niet verkeerd.
woensdag 21 juni Internationale Yogadag!
10:00u, 16 minuten
Daar ben ik weer, klaar om te mediteren. Hoppa, meteen 16 minuten. Eerst veel gedachten die langzaam rustig worden en steeds stiller worden. Dit voelt goed. Ik ben blij dat ik niet meer afgeleid word door vervelende klachten.
donderdag 22 juni
12:00u, 16 minuten
Het is heet vandaag en mijn hersenen vinden dat niet fijn. Ze lijken wel gesmolten. In mijn meditatie komen ze weer tot rust. Het heeft een verkoelend effect. Eigenlijk zou ik vandaag ieder uur even moeten mediteren.
vrijdag 23 juni
8:30u, 16 minuten
Weer een meditatie voor de dag echt begint. Dat heeft een positieve invloed op mijn dag. Helaas is het niet altijd haalbaar voor mij. Maar vandaag voel begin ik de dag in ieder geval met rust in mijn hoofd.
zaterdag 24 juni
14:00u, 17 minuten
Een minuutje erbij vandaag, maar het voelde niet alsof het langer duurde. Eerst kwamen er allerlei gedachten om aandacht vragen en een paar daarvan zette ik in mijn hoofd op een lijstje om meteen na de meditatie uit te voeren. Ik benoemde in gedachten alleen het aantal dingen waar ik straks aan moest denken en kon ze toen loslaten. Het werkte, want na afloop wist ik ze nog en voerde ik ze meteen uit.
zondag 25 juni
22:50u, 10 minuten
In het weekend heb ik vaak last van meditatiemoeheid. Dan heb ik het gevoel dat ik vrij ben van mijn doordeweekse taken en wil ik niet ook nog moeten mediteren. Beetje tegenstrijdig als ik bedenk dat het mediteren me zoveel biedt. Om het mezelf wat makkelijker te maken kies ik dan weleens een geleide meditatie. Nu eentje om goed te kunnen slapen. Het is fijn als iemand je erdoorheen praat, maar ik raak er ook door afgeleid. Eigenlijk is zelf mediteren helemaal niet zo moeilijk, maar dat doe ik morgen wel weer.

 

Week 26
maandag 26 juni
10:30u, 17 minuten
Tijdens meditatie is het vaak of er oude spanning loskomt. Ik voel het de laatste tijd steeds in mijn gezicht. Mijn kaak begint als vanzelf te bewegen en de rest van mijn gezicht volgt. Het voelt als een opluchting, net als wanneer ik mijn vingers kraak (ik weet het, niet iedereen kan daar tegen).
dinsdag 27 juni
12:45u, 17 minuten
Ik ga zitten en kijk wel wat er gebeurt. Mijn gedachten nemen me mee in allerlei verhalen tot ik ze tot een halt roep. Opeens stoppen ze. Het is net of zij ook even moeten wennen aan het niet actief zijn. Dan is mijn adem vooral aanwezig. Verder niet zoveel. Heerlijk rustig.
woensdag 28 juni
23:19u, 5 minuten
Aan het eind van de dag mediteren werkt voor mij minder goed. Ik wil dan gewoon slapen en heb de neiging steeds op de klok te kijken of ik al klaar ben. Toch waren de 5 minuten zo voorbij. Misschien kan ik beter overdag lang mediteren en dan 's avond nog een paar minuten. Ik slaap wel fijn in als ik dat doe.
donderdag 29 juni
14:00u, 17 minuten
Ik was meteen helemaal rustig en geconcentreerd. Dat voelt altijd zo fijn. Daarna kwamen er gedachten voorbij, maar ik bleef wel in de rust. Die gedachten laat ik zoveel mogelijk voorbij drijven, maar ze helpen me soms ook om ergens aan te denken of geven me nieuwe ideeën. De kunst is om er niet in weg te dromen en eruit te halen wat ik nodig heb.
vrijdag 30 juni
8:20u, 17 minuten
Ja, gelukt! Uitgeslapen én mediteren meteen toen ik wakker was. Ik was eerst nog half in slaap, maar werd steeds helderder. Mijn dag begon zo met rust in mijn hoofd terwijl ik me fit en energiek voelde. Aanrader!
zaterdag 1 juli
12:21u, 17 minuten
Precies op het moment dat mijn meditatie begon belde een vriendin mij op. Toen ik haar daarna terug belde zei ze dat dit vaak ook bij haar gebeurt. Net alsof de meditatie je in een staat brengt waardoor je op een ander niveau contact maakt met de wereld om je heen. Bijzondere ervaring.
zondag 2 juli
7:30u, 17 minuten
Mijn dag begint zoveel beter als ik mediterend wakker word. Wat een geluk dat mijn kleintje hieraan meewerkt. Ik hoorde haar al, maar ze hield zich rustig tot ik klaar was. Zou de meditatie zover doorwerken dat ze het voelt..?

CategorieŽn: iedere dag mediteren, acceptatie

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties